Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #9:2] The Nerves – The Nerves EP

The Nerves - The Nerves EP

The Nerves
Nerves EP

[The Nerves Record Company, 1976]

PETER CASE har inte så höga tankar om sin första grupp, Los Angeles-trion The Nerves. I en Rolling Stone-intervju gjord vid tiden för hans solodebut berättar han, med stor förtjusning, att någon sagt till honom att den gruppen var vad »Hindenburg var för flyghistorien«. Han håller med. (Hindenburg var det berömda tyska luftskepp som 1936 fattade eld och störtade på en flygplats söder om New York).

Trion bestod av de tre sångarna och låtskrivarna Jack Lee, Paul Collins och Case själv. Dess enda skiva var en enkelt inspelad och mycket Beatles-influerad EP, som de själva gav ut. Att den bara såldes i en handfull exemplar skulle inte framstå som särskilt förvånande om det inte vore för EP:ns fjärde spår, Lees »Hanging on the Telephone«, en klockren poplåt om något. Här finns dessutom ett hårdare, mer aggressivt anslag och Lees smått neurotiska hot om att slita loss telefonautomaten från väggen om inte tjejen i andra änden kommer tillbaka till luren levereras med stor övertygelse.

En som förstod att låten hade kvaliteter var Jeffrey Lee Pierce, då ordförande för Blondies fanclub. Han skickade en inspelning av den till sina idoler och Debbie Harry har berättat hur gruppen lyssnade till tejpen i baksätet på en Tokyotaxi, och att de på chaufförens reaktion förstod att det här var en låt värd att spela in. Det här var under samma världsturné som i början av 1978 tog gruppen till bland annat Sverige. Tillbaka i USA påbörjades inspelningen av gruppens tredje LP, »Parallel Lines«. »Hanging on the Telephone« blev andra singel från albumet och några månader senare var låten en jättehit i England, gruppens största sedan »Denis«. Och Jack Lee lär väldigt snabbt ha tjänat in de pengar han två år tidigare satsat på inspelningen av The Nerves enda platta.


Lennart Persson

Annonser

Filed under: Lennart Persson, POP vol 2 #9, , , ,

One Response

  1. […] Pere Ubu – Final Solution 2. The Damned – New Rose 3. The Nerves – The Nerves EP 4. The Saints – I’m Stranded 5. Devo – Jocko Homo/Mongoloid 6. The Only Ones […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: