Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #9:2] The Damned – New Rose

The Damned - New Rose

The Damned
New Rose

[Stiff, 1976]

NEJ, det var inte »Anarchy in the UK« med Sex Pistols som var den första punksingeln. The Damned hann före. I oktober 1976, precis en månad före Sex Pistols debut, snöt The Damned ur sig »New Rose«. Att lilla Stiff kontrakterade och gav ut en punkgrupp snabbare än alla multinationella skivbolag, säger det mesta om styrkan med independentbolag. De är snabbare, rörligare, smartare.

The Damned var också den första punkgrupp som var med i TV, den första som gav sig ut på en stor turné (med Marc Bolan) samt den första engelska punkgrupp som turnerade i Amerika. »New Rose« var den sjätte singeln på Stiff och bar följaktligen det legendariska skivnumret BUY 6. Det var också tack vare den enorma efterfrågan som »New Rose« orsakade som Stiff fick en riktig distributör; bolaget skrev i samma veva på ett distributionsavtal med Island.

»New Rose« kvarstår också som ett av punkens mest inspirerande ögonblick. Singeln inleds med att Dave Vanian, med fejkad amerikansk accent, säger »Is she really going out with him?« Därefter bultar trummisen Rat Scabies i gång ett beat som ingen som förälskat sig i rock’n’roll av rätt anledningar kan motstå. Och singeln tar slut innan det ens gått två minuter. 1.59. Längre än så bör singlar egentligen inte vara.


Jan Gradvall

Annonser

Filed under: Jan Gradvall, POP vol 2 #9, , , ,

One Response

  1. […] Pere Ubu – Final Solution 2. The Damned – New Rose 3. The Nerves – The Nerves EP 4. The Saints – I’m Stranded 5. Devo – Jocko […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: