Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #4:2] Bra för att vara svenskt

För bra för att vara svenskt

En sprillans ny sida där vi listar vara svenska favoriter. Här finns plats för demolåtar, LP-spår, B-sidor, textrader, klassiker, snygga omslag, trumsolon och sköna samplingar; allt som är svenskt och gäller.

1

BAD CASH QUARTET

Amuse You

singel och LP-spår, Telegram/Warner

»… I used you, to get laid«

Bad Cash Quartet frustar och snuskar på »Amuse You« som inga andra svenska musiker gjort sedan ett ungt, argt och lustfyllt Ebba Grön. Svensk rocks klarast lysande stjärnskott.

2

ORUP

Jag kommer över dig

singel, Metronome/Warner

Ingen annan i det här landet skulle kunna skriva en ballad som »Jag kommer över dig«, ingen annan skulle ens få för sig att försöka försvenska italienska Hi-Gloss gayklassiker »You’ll Never Know«. Orups nya album är lysande, men framför allt är den här singeln underskattad. En singel med stort s.

3

KOMEDA

Cul de Sac

LP-spår, North Of No South/MD

Mästerverk av rena Brian Wilson-mått, med en kompakt och bisarr närvaro av Roman Polanski och Krzysztof Komeda.

4

FLYERS

Young & Stupid

tolva, Velocity

Sveriges svar på Fatboy Slim gör en avstickare till houselabel i New York. Börjar som stojig »Daft House« och glider gradvis över i lycklig Philly-disco. Absolute Boogie!

5

THE COMMERCIAL SIDE OF PUNK ROCK

Barely Cussed

demo

Andreas Grevsten-Danielsson, tidigare gitarrist i Souls och kortvariga trion Baseball She-Male, barrikaderar sig i en lägenhet i Malmö och programmerar musik som Barry Adamson skulle döda för. Utvecklingsstörda junglerytmer, snodda jazzexplosioner och veliga, akustiska gitarrer.

6

SOBSISTER

Schlaraffenland

LP, Absurd/Border

Om Pixies haft en hang-up på Tyskland i stället för på Spanien — eller om Violent Femmes varit en tjejgrupp — hade deras debut-LP låtit precis som »Schlaraffenland«.

7

RASMUS

Tonto’s Release

LP-spår, Bolshi/MNW ILR

Tom och Ed har fått många kemiska lillebrorsor men ingen övertygar som gotländske Rasmus Gardell. I det hittills bästa spåret vi hört från debutalbumet slår hans sampler volter bland »Lilla huset på prärien«-harmonier, Beatnuts-babbel och en makramé av skruvade basslingor.

8

BRODER DANIEL

I’ll Be Gone

singel, Dolores/MD

Henrik Berggren fortsätter knyta strypsnaror av mikrofonsladdar och Sveriges mest underskattade rockers fixar tyngre riff och snyftigare bakgrundskörer än någonsin. En svensk »Suicide Is Painless« att lyssna på i vänt rummet hos skolkuratorn.

9

BEEP

Greatest Hits

demo

Texten till »Simple Songs« är fingertoppskänslig popestetik och musiken snuddar vid de vemodigt vackra stämningar som återfanns på The Bathers album »Kelvingrove Baby«. Ett pompöst, James-inspirerat epos och en smällkaramell till poplåt i »Hollywood Dreams« förstärker intrycket av ett popband som krängt av sig indietvångströjan.

10

SOUNDTRACK OF OUR LIVES

Psychomantum 2000

LP-spår, Telegram/MD

Ebbot Lundberg och Soundtrack Of Our Lives fortsätter sin psykedeliska resa, nu med ett ännu mer förfinat och effektbelamrat sound än på debuten. The Beatles »Tomorrow Never Knows« placerad i 2000-talet.

11

WARD J. LITTLE

Hold It Dear Your Career

LP, North Of No South/Border

Helakustiskt norrsken mitt i vintern från ön Obbolas allra mest begåvade singer/songwriter.

12

NICOLAI DUNGER

This Town

EP-spår, Dolores/MD

Nicolai Dunger sjunger fortfarande lika irriterande gnälligt som kaninen i »Alice i underlandet« pratar. Men med lite hjälp från delar av Soundtrack Of Our Lives håller han sig på rätt sida om det ansträngda och otympliga. »This Town«, första spåret på EP:n »First Born Track«, rymmer en gitarr som plockar toner ur guds egen fruktträdgård och en melodi som skulle kunna vara signerad Jimmy Webb.

13

STAFFAN HELLSTRAND

Jag i Underlandet

text på LP-spår, Hi-Fidelity/EMI

Det finns ingen snabbare väg till en vuxen musikjournalists hjärta än en låttext om hur mycket musiken betyder för artisten. Den måste vara detaljerad, den måste nämna årtal och för allmänheten okända namn. Men Hellstrands »Jag i Underlandet« är den allra första i genren att nämna Kevin Rowland, så vi går på det en gång till.

Filed under: POP vol 2 #4, , , , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: