Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #16] Album: THE PHARCYDE – Labcabincalifornia

THE PHARCYDE

Labcabincalifornia

Delicious Vinyl/import

Det har redan gått tre år sedan The Pharcyde släppte sitt debutalbum, »Bizarre Ride II The Pharcyde«. Men det känns fortfarande sprillans. Singlarna från albumet — »Passin’ Me By« och »Ya Mama« — står fortfarande långt fram i varje discjockey-back med självaktning och, trots att det under den tid som gått släppts ett imponerande antal magnifika rapskivor, är The Pharcyde lika aktuella 1995 som de var 1992. Det är de ganska ensamma om. Ett livstecken från A Tribe Called Quest är det enda jag kan komma på som skulle kunna vara lika efterlängtat som The Pharcydes andra album.

Men i ett tidigt skede av inspelningen av »Labcabincalifornia« hoppade producenten J-Swift av. Det var han som låg bakom debutens eklektiska beats från musikhistoriens alla hörn. Han samplade Stephen Stills, Jimi Hendrix, »Summer in the City«, David Porter, Prince och »Papa’s Got a Brand New Bag«. De verkade ha så fruktansvärt kul i studion. Allt var tillåtet och glädjeyran de kände smittar fortfarande av sig.

»Runnin’«, den första singeln från nya albumet, bygger på en bossa nova av Stan Getz och påminner därför starkt om debutens eufori och leklusta. På samma sätt som Public Enemy utan bröderna Schocklee eller Suede utan Bernard Butler verkade The Pharcyde fortfarande vara så uppe i varv att det gjorde detsamma att någon försvunnit.

»Labcabincalifornia« är en mycket mer tillbakalutad historia än »Bizarre Ride II The Pharcyde« men nästan lika bra, utan att någonsin kännas lika epokgörande som debuten.

Det är mer rhythm’n’blues och smart soul än debutens vansinniga helkväll på Disneyland. Bitvis är det, tro det eller ej, nästan en smula konventionellt.

Men även på tomgång tillhör The Pharcyde något av det mest underhållande man kan få höra från Kalifornien så här när 1995 just tänker övergå i 1996. Och i »Hey You« rimmar Slim Kid3 »karate master« med »Casper«. Japp, det är det snälla spöket han syftar på. Det är svårt att säga något negativt om The Pharcyde, med eller utan J-Swift.

Andres Lokko

Filed under: Album #16, Andres Lokko, Betyg 07, ,

Lämna en kommentar

Kategorier