Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #16] Album: POVERTY STINKS – Popstasy

POVERTY STINKS

Popstasy

Poko/MNW ILR

Det borde vara en enkel match att sätta ett högt betyg på Poverty Stinks. Som vanligt har Jarmo Laine levererat en handfull blixtrande poplåtar, som i kombination med hans sammetslena röst är en dunderkur för poptörstande öron.

Problemet är bara att Jarmo Laine har levererat samma poplåtar på fem album, och det finns gränser, till och med för undertecknad, för hur länge man står ut med ringande gitarrer och skräddarsydda treminuterslåtar.

Laines idoler heter Beatles, men där The Fab Four sjöng »Help!« och »Ticket to Ride« på sitt femte album, innehåller Poverty Stinks repertoar fortfarande »Love Me Do« och »Please Please Me«.

Det spelar heller ingen roll att gruppen ännu en gång väljer en underlig coverlåt; denna gång är det Procol Harums »As Strong As Samson«. Greppet kändes oerhört fräscht när Poverty Stinks gjorde sin högst personliga version av Black Sabbaths »Paranoid« (på debutalbumet »Gargle Blaster«). Säga vad man vill om Procol Harum, men Gary Brookers röst kunde i sina bästa stunder ge liv även åt den gruppens mest pompösa material.

Det är ändå orättvist att avfärda Poverty Stinks enbart på grund av gruppens bristande vilja att förnya sig. Jarmo Laines kapacitet som låtskrivare är odiskutabel, men det behövs nog en radikal förändring till nästa album. Kanske till och med nytt gruppnamn och en ny sångare.

Hans Olofsson

Filed under: Album #16, Betyg 06, Hans Olofsson, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: