Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #7] Album: PAGE – Hallå! (var tog månbasen vägen?)

PAGE

Hallå! (var tog månbasen vägen?)

Energy/Border 39

I över tio år har Malmö-duon Page — numera delad mellan Malmö och Stockholm — komponerat snäll elektronisk popmusik med ständiga blinkningar till idoler som Silicon Teens, Telex, Sparks och Sailor.

Deras godmodiga ansträngningar har resulterat i en lång rad euforiska livespelningar, ett par singlar (varav »Dansande Man« är en svensk popklassiker), en tolva och en sammanfattning av deras tio första år på en CD från 1991.

»Hallå! (var tog månbasen vägen?)« är Pages första riktiga album. Och ett väldigt sympatiskt sådant. Visst finns det fläckar, framför allt vad gäller sången — Eddie Bengtsson är fortfarande lite osäker bakom mikrofonen och den kvinnliga körsången känns ofta malplacerad — men Page skiner ändå upp.

»Jag blinkar till en bil utanför/han måste tända sina ljus/du vinkar till en lastbilschaufför/som har lasten full med grus«.

Har inte singeln »Bilmusik« — med sin sprudlande utflyktstext, sin samplade trumloop från sent sjuttiotal och sin fantastiskt medryckande melodi — blivit en hit när du läser detta kan Sverige aldrig mer påstå sig vara ett rättvist land.

Pages styrka är Eddie Bengtssons effektiva melodislingor och hans förmåga att skriva texter som tar avstamp på en gammal pojkrumsbädd i Malmö för att sedan följa en angelägen tråd upp genom vuxenlivet.

Raden »jag vill vara en Fredag för dig«, som minns berättelsen om Robinson Crusoe från tiden innan kärleken gjort sitt intrång i livet, träffar mitt i hjärtat.

Liknande berättelser är »Kurragömma« (om en lek som blev allvar), »Lyssna på mamma« och »Tarzan & Jane« (om dagen då Jane tog närmaste lian över till Djungel-Jim).

Men min personliga favorit är ändå »Nummer 12«, sången om flickvännen som är dubbelt så sexig som alla modellerna på TV. »Tolv, du är nummer tolv när du står påklädd på mitt golv/Klädd på ett sexigt sätt, tar av dig plaggen ett och ett, då är du nummer tolv«

Page har en egen månbas i popsverige. Det gäller bara att hitta den.

Sebastian Stebe

Filed under: Album #07, Betyg 06, Sebastian Stebe, ,

Lämna en kommentar

Kategorier