Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #25] Album: SPIRITUALIZED – Ladies and Gentlemen We Are Floating in Space

SPIRITUALIZED

Ladies and Gentlemen We Are Floating in Space

Dedicated/BMG

En natt för drygt fyra år sedan satt jag med Jason Pierce på ett hotellrum i Växjö. Spiritualized var ute på turné med debutalbumet »Lazer Guided Melodies« och hade precis avslutat en av de mest överväldigande konserter jag sett på en svensk scen. En stroboskopblinkande urladdning av monoton intensitet, med keyboards från rymden och vilda slagsmål mellan en vansinnig saxofon och febersvettiga gitarrer.

Jag var rätt tagen och ganska nervös där jag satt och försökte genomföra något slags intervju och jag minns inte mycket mer än att Pierce hade väldigt snygga bruna skinnbyxor och en rent oerhört cool T-shirt med omslagsbilden till MC5:s »Back in the USA« på.

Samt att han inte var särskilt sugen på att analysera vad han sysslade med. Han menade att idén med Spiritualized bara var att fylla ut några osynliga hål i hans skivsamling.

Nu är Spiritualized framme vid sitt tredje album och visionen verkar vara densamma. Med större energi än någonsin lassar Pierce in allt han gillar: Velvet Underground, Rolling Stones, garagerock, Captain Beefheart, krautrock, Memphissoul, Louisianagospel, Doors, Pink Floyd, Elvis, deltablues, Suicide, doowop, psych, Bartök, Bowie, Dr. John och, låter det som, en väldig massa till. Han gör som vanligt inga seriösa försök att kamouflera något utan försöker bara foga ihop alltsammans och lägga till det där sista, det som han bara hör inne i huvudet, för att skapa den ultimata, utopiska rockmusiken.

Och den här gången kommer han närmare än någonsin.

»Ladies and Gentlemen We Are Floating in Space« är mycket. En glödhet lavaflod av emotionell laddning, koncentrerad kring närmast fånigt enkla melodier översköljda av lager på lager av instrument, röster och effekter. Den inledande titellåten är en elektrisk popvisa där Pierce förutom den »riktiga« texten samtidigt mumlar fram »I Can’t Help Falling in Love With You« genom ett telefonliknande filter på en annan kanal, uppbackad av en gospelkör. Gospelfesten fortsätter på »Come Together«, repetitiv psykedelisk sång som driver vidare in i den ännu friare flytande »I Think I’m in Love«.

Och det bara rullar på. »Stay With Me« är en lågmält intensiv ballad, med orgel i botten och slippriga syntar ovanpå, som sakta, sakta stegrar sig mot en hotfullt mörk himmel. I »Electricity« kraschar Spiritualized ut i munspelsfuzzad Detroit-rock toppad med analogsyntar och sedan är det dags för det stora hedonistiska väckelsemötet i »Home of the Brave«.

Resan fortsätter över distad friformsjazz, hjärteblödande stråkar och andlösa körer innan det självklara klimaxet i avslutande sextonminutersmardrömmen »Cop Shoot Cop«, där Dr. John slår sig ned vid pianot, kallar in några skallerormar till rytmsektionen och lockar med lyssnaren till New Orleans mest förhäxade bakgator. En baston som torde ta sig igenom den mest armerade betongvägg markerar och Pierce väser ur sig texten som efter tre-fyra sömnlösa dygn på fyllan. Precis som det mörka svänget antyder brakar allt plötsligt samman i en hysterisk ljudkrasch.

Och det enda man vet när skivan slutat snurra är att den inte kommer att låta likadan nästa gång.

Med »Ladies and Gentlemen We Are Floating in Space« lyckas Jason Pierce fylla åtminstone en hyllmeter av sina osynliga hål i skivsamlingen.

Stor musik.

Håkan Steen

Filed under: Album #25, Betyg 08, Håkan Steen, ,

Lämna en kommentar

Kategorier