Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #25] Album: RON SEXSMITH – Other Songs

RON SEXSMITH

Other Songs

Interscope/Universal

Den unge, rosigt rundkindade, tyste och timide tvåbarnspappan Ron Sexsmith från St Catherine’s i Kanada gladde en liten men entusiastisk del av mänskligheten med att spela in ett av 1995 års bästa pop/rockalbum; cirka 40-45 minuters oförfalskad låtskrivarglädje i det enkla, okomplicerade — men samtidigt personligt uttrycksfulla — formatet.

Skivan, som till största delen gjordes tillsammans med producenten Mitchell Froom, var en elegant och stilfull presentation av en musiker som ogärna slår på trumman för sin egen förträfflighet.

Men när ingen annan på skivbolaget Interscope gjorde det heller gick det som det gick: plattan mötte sitt öde i det där stora svarta hålet där mången god — men skandalöst dåligt uppbackad — skiva hamnat. Trots idel hyllningar från både press och musikerkollegor, exempelvis Elvis Costello. Man kan bara ana oroligt vad som händer den här gången. Den nya CD:n, som också producerats av Mitchell Froom (med benägen hjälp av Tchad Blake), tar på ett naturligt sätt vid ungefär där debuten slutade: dussintalet små, anspråkslösa och djupt personliga vardagsbetraktelser — personlig, originell musik som verkligen förtjänar den skönaste vilstolen på berömmelsens solsida. Tyvärr blir det väl snarast en pinnpall med skuggplats.

»Other Songs« är en skiva som helt saknar hitkaraktär. MTV-koefficienten är försumbar, och troligen lägger nye distributören Universal ner mer pengar på att lansera sin — visserligen makalösa — serie Hendrix-skivor från sextiotalet, nu i sprillans nytt superljud. Vilket inte är detsamma som att säga att Ron Sexsmiths minimalistiska folkpop och nakna, direkta balladkonst inte förtjänar att uppmärksammas. Tvärtom. Sexsmith är en ytterst angelägen och engagerande arvtagare till den rika kanadensiska låtskrivartraditionen, med Neil Young, Leonard Cohen och Joni Mitchell som tydliga föredömen. I »Strawberry Blonde« — ett stycke ren, oskyldig sommarlovspop — berättar han om flickan från hans barndomskvarter. Han ser henne på en spårvagn och minnena kommer tillbaka. Han tar fram ett anteckningsblock, blundar och börjar skriva. Ett annat musikaliskt naturbarn är den vackra, drömska »Child Star«, som är ungefär lika blå i tonen som jazzklassikern »My Funny Valentine«.

Här finns också drag av den lite egensinniga popmusik som vi närmast förknippar med till exempel Ray Davies. Hit hör »Average Joe«, en träffande bild av turnélivet ur en ickekändis synvinkel. Eller cirkuspastischen »Clown in Broad Daylight«, där den ystra orgeln smyger in i »Lion Sleeps Tonight«. Ron Sexsmith har just anspråkslösheten som sitt signum; han är särpräglad utan att söka effekter. Det gäller både sången och låtskrivandet. Han inleder öppningsspåret med raden »Thinking out loud/Is all I’m doing«, vilket sammanfattar hans sätt att arbeta på ett mycket precist sätt.

Samarbetet med den oftast ganska experimentvillige Mitchell Froom och dennes kollega Tchad Blake fungerar utmärkt. Arrangemangen är genomgående stilfulla och finessrika. Det behöver inte vara mycket mer än en oompande, boompande tuba (»At Different Times«), ett eggande blås (»So Young«), eller ett rustikt dragspel (»Honest Mistake«, med Sheryl Crow som solist). Dessa ger en extra nyans till Sexsmiths melodier. Det är synd och skam att Ron Sexsmith ännu inte fått något stort erkännande.

Men än är det inte försent. Ni som tar er in i hans bekantskapskrets via »Other Songs« blir varmt mottagna. Slå er ner och känn er som hemma.

Micke Widell

Filed under: Album #25, Betyg 08, Micke Widell, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: