Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #11] Album: ELDKVARN – Tempel av alkohol

ELDKVARN

Tempel av alkohol

EMI

Tidigare var de kungar av Broadway. Nu hittar vi Eldkvarn i ett tempel av alkohol. Närmare bestämt anrika Rackarbergspuben i Uppsala, där den nya plattan är inspelad — på scen, i logen eller live i studio. Anslaget är omedelbart, instrumenteringen balanserad, tonen lekfull och eftervården minimal.

Detta är utan tvekan en av de starkaste och mest övertygande hyllningarna till turnerandet och turnerandets villkor. Från det trevande pianoklinket i inledande »500 mil« fram till målet »Nerför floden« har Plura Jonsson med ressällskap lyckats fånga så många av de — oftast motsträviga — tankar, känslor och funderingar som dyker upp när man är på väg, med »mycket skog, långa vägar, långa nätter och nästan inga dagar alls«, för att citera Plura själv.

Här ryms den busaktiga uppsluppenheten i röjarfavoriten »Pojkar, pojkar, pojkar«, spefullheten i »Största skvallret i stan«, rusets dubbla påverkan i titellåten och Carla Jonssons skämtsamma »Ölhund«. Men framför allt finns här en samling nya låtar, där Plura Jonsson med ytterst säker hand målar bilder av ensamhet, instängdhet och längtan. Livet på väg kräver onekligen sina offer. I »Väg av guld« syns de inneboende konflikterna tydligt: att turnera är livsnödvändigt, men också en illusion. Man är fångad.

Plattans i särklass bästa låt är den tragiska, klangfulla balladen »Som du håller den du älskar«, som är kusligt klaustrofobisk i sin uppläggning. Den handlar om onani, ensamhet och instängdhet. Och oförlösta känslor. Detta är utan tvekan en av Pluras mest personligt hållna texter. Snyggt arrangerad, dessutom. En annan pärla är den fräcka försvenskningen av countryklassikern »She’s Got You«, som här blivit »Han har dig«, i översättning av duettande Plura och Peter LeMarc. En snyftare om brustna hjärtan och förhållanden.

»Tempel av alkohol« är ingen förnyande Eldkvarn-platta, men det är tveklöst ett av deras bästa — och mest naturligt sammanhållna — album på länge. Väl värt att dyrka, med eller utan alkohol.

Micke Widell

Filed under: Album #11, Betyg 08, Micke Widell, ,

Lämna en kommentar

Kategorier