Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #14] Album: FAITH – Faith

FAITH

Faith

Bad Boy/BMG

Årets kändispar i amerikansk R&R måste vara rapparen Christopher Wallace (mer känd som Biggie Smalls eller The Notorious B.I.G.) och hans fru Faith Evans, som varit låtskrivare och körsångerska vid skivinspelningar med Mary J. Blige, Christopher Williams och tonårsstjärnan Usher.

De liknar inte precis varandra. Biggie är stor som ett hus och har en mage som kräver specialsydda Armani-kostymer. Han var knarklangare tills han blev superstjärna och började kränga rapskivor i stället för gräs.

Faith är en blonderad sånglärka som lagar mat åt Biggie, skjutsar runt honom i deras stora Lexus och riktar passionerade kärleksballader till honom så fort hon kommer in i studion.

Med sina färdigheter i stenhårt ghettorabbel respektive sofistikerad soul är paret två viktiga profiler på den svarta musikscenen. Båda blev upptäckta av den unge demonproducenten Sean »Puffy« Combs som driver etiketten Bad Boy Entertainment i New York och snart kan tapetsera med guldskivor.

Faiths debutalbum är elegant på samma sätt som Mary J. Bliges »My Life«. Även här har Puffy suttit i producentstolen och redan på första spåret lägger han in lite vinylknaster för att fånga en klassisk soulstämning. Sedan glider elva låtar förbi lika snyggt och säkert som en vit limousine på Broadway. Man bara gapar och njuter av Faiths röst men när den sista tonen rullat ut är det svårt att minnas en enda refräng. Det handlar mer om tjusiga harmonier än om gediget låtskrivande. Medan Mary J prickar in den ena pophiten efter den andra ägnar sig Faith mest åt en stämbandsexcercis som, trots att den är ambitiös, aldrig blir mycket mer än gäspande mogen soul.

Till undantagen hör inledande »No Other Love« med sitt simpla slomobeat, »Give It to Me« som är fylld av modfällda Manhattan-trumpeter och covern av Rose Royces sjuttiotalshit »Love Don’t Live Here Anymore«, som vore perfekt om inte någon envisats med att skjuta hål på stråkarrangemangen med »Miami Vice«-trummor.

Faith blir en megastjärna så snart hon ägnar mer tid åt att skriva poplåtar än att fixa krubb åt det rappande matvrak hon gift sig med.

Fredrik Strage

Filed under: Album #14, Betyg 04, Fredrik Strage, ,

Lämna en kommentar

Kategorier