Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #9:2] TQ – »Westside«

TQ
»Westside«
(Singel) Epic/Sony

Terrence Quaites, alias TQ.S, »They Never Saw Me Coming« är inte bara en av 1999 års bästa soulskivor. Det är dessutom den mest vilseledande. Det tog flera genomspelningar innan jag började lyssna på vad TQ faktiskt sjöng om — de slickt paketerade låtarna fick mig att tro att han var ännu en kärlekscrooner med rim om Chardonnay-spetsad sex i hotellsviter. Men det här är ingen vanlig soulskiva.

TQ sjunger om en tillvaro som utspelar sig långt från de vackra bostadsområdena och de välklädda människorna, om människor som bara kan drömma om det goda livet. Det har andra också gjort, men sällan i soullåtar, och aldrig till så snygg soul som här. Och kontrasten mellan TQ:s perfekta soulröst och det han faktiskt sjunger om är ofta rätt obehaglig. »Darling Mary« handlar inte om en flicka utan om att marijuana (mary Jane) är det enda som gör honom riktigt lycklig, i »Bye, Bye Baby« har hans älskling inte dumpat honom utan blivit ihjälskjuten och avslutande »Better Days« inleds med pistolskott och barngråt och tillägnas de som hamnade i vägen för kulorna och kom till himlen, »the better days«, i stället.

Singeln »Westside« är ungefär lika desillusionerad. TQ tittar tillbaka på sin uppväxt och får i de nostalgiska verserna sin uppväxt i Compton, L.A., att låta så gullig att jag för en stund önskar att jag också lagt mina tonår på att råna spritbutiker och röka på. Men den vackra melodin och refrängen understryker sångens allvar — TQ hälsar till kompisarna som fortsatte från spliffpartyna rätt in i fängelset, till mammorna som tigger utanför stadshuset, till småungarna som växer upp på gatorna.

Med en inlevelse som nästan gör ont sjunger han »one day everything’s gonna be fine, but until that day my only reply is westside till I die« och avslutar med att dedikera låten till Tupac Shakur och NWA:s Eazy-E — som ju tog det där med »westside till I die« till sin mest tragiska spets.

Det är inte årets vackraste soulballad, inte riktigt, men det är tveklöst den vemodigaste. TQ sjunger som en R.Kelly i rånarluva och plötsligt känns det inte häftigt, bara ignorant, att sitta på Sveavägen i Stockholm och göra Westside-tecknet.


Anna Hellsten

Annonser

Filed under: Anna Hellsten, POP vol 2 #9, , ,

One Response

  1. […] Terrance & Phillip – »Uncle Fucka« TLC – »No Scrubs« TLC – »Silly Ho« TQ – »Westside« Travis – »Why Does It Always Rain on Me« Armand van Helden – »You Don’t Know […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: