Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #9:2] Tom Waits – »What’s He Building«

Tom Waits
»What’s He Building«
(Från »Mule Variations«) Epitaph/Border

Det har varit ett märkligt musikår. Det album som varit svårast att stänga av var en till coveralbum förklädd självbiografi av en mani kvinnokläder och den enda låt därutöver som jag garanterat aldrig kommer att glömma är det här stycket, som vare sig innehåller musik eller sång. Det är radioteater, en enmanssketch, där Tom Waits reciterar en monolog, medan en trio bakom honom rasslar med lite ljudeffekter. Men »What’s He Building« gör alla genrer och uttrycksformer ointressanta: kalla det vad ni vill men påstå inte att ni inte blir fullkomligt trollbundna av Waits berättelse.

»Vad är det han bygger därinne? Vad i helvete är det han bygger där inne? Han prenumererar på de där tidningarna. Han hälsar aldrig när han går förbi. Han döljer något«.

Så börjar det och sedan stegras bara dramatiken. »Jag kan ju säga en sak och det är fan i mig ingen lekstuga för barnen … Vad är det han bygger därinne?«

Waits har gjort den här sortens monologer förr — framför allt när han var som djupast inne i berättelsen om Frank och hans vilda år. Men han har aldrig varit så djävulskt utstuderad som berättare. »He used to have a consulting business in Indonesia«, berättar han om den mystiske mannen — och betonar det »In-door-neersha«. som vore han en blandning av Albert Finney i »Under vulkanen« och James Stewart i »Fönstret mot gården«. Och bakom honom rasslar musikerna som ett Neubauten unplugged.

Jag har aldrig hört något som ens liknar »What’s He Building«. Och trots att »Mule Variations« är Waits bästa album sedan »Rain Dogs« så kan jag knappt bry mig om de andra spåren. Jag måste ju få veta: vad FAN är det han bygger därinne?


Martin Jönsson

Filed under: Martin Jönsson, POP vol 2 #9, , ,

One Response

  1. […] – »Why Does It Always Rain on Me« Armand van Helden – »You Don’t Know Me« Tom Waits – »What’s He Building« Wilco – »Via […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: