Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #9:2] Stereolab & Brigitte Fontaine – »Caliméro«

Stereolab & Brigitte Fontaine
»Caliméro«
(Singel) Duophonic Super 45’s/Import

På samma sätt som Stereolabs debut kändes helt oslagbar då den kom 1991, och »Cybele’s Reverie« var en av 1996 års absolut starkaste singlar, är »Caliméro«, en låt skriven av Tim Gane tillsammans med Brigitte Fontaine, en av de bästa, och mest behagliga poplåtar som 1999 haft att bjuda på.

Den franska sångerskan Brigitte Fontaine är legendarisk. Hon spelade in sina första sånger med kompositören Jacques Higelin, och fortsatte sedan sin karriär tillsammans med radarpartnern Areksi Belkacem (uppskattad avant garde-musiker) och Lester Bowies Art Ensemble Of Chicago. Sedan 1968-esprin fick henne att dra sig undan musiken och pröva lyckan som vild poet har hon flera gånger kommit tillbaka till den franska scenen. Hon var bland annat med och skrev »Jungle Pulse«, som Etienne Daho så småningom kom att spela in med Saint Etienne. Dessutom är hon en oerhört elegant, om än något teatral, grande dame med rakat huvud som tagit för vana att enbart klä sig i vita Issey Miyake-plagg.

Caliméro är en italiensk tecknad serie om en svart fågel med knyte på ryggen och ett äggskal på huvudet. Senast han förekom i popsammanhang var det på baksidan av Super Furry Animals »Herman Loves Pauline«-singel. På låten »Caliméro«, som inte verkar ha allt för mycket med fågeln att göra, är Stereolab mer frankofila än någonsin. Första meningen, »Je n’ai rien fumé, depuis un quart d’heure« (»jag har inte rökt någonting … under den senaste kvarten«) sätter tonen ganska väl i denna musikaliska syratripp med Fontaines basröst, oresonliga textrader, ett mjukt plink plonk, och naturligtvis förträffliga blåsarrangemang av Sean O’Hagan från High Llamas.


Madelaine Levy

Annonser

Filed under: Madelaine Levy, POP vol 2 #9, , , ,

One Response

  1. […] Spears – »…Baby One More Time« Steps – »Love’s Got a Hold of My Heart« Stereolab & Brigitte Fontaine – »Caliméro« Suede – »Everything Will Flow« Terrance & Phillip – »Uncle Fucka« TLC – […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: