Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #9:2] Ron Sexsmith – »Right About Now«

Ron Sexsmith
»Right About Now«
(Från »Whereabouts«) Interscope/Universal

»This is kind of a soul tune. I wasn’t really sure If I could do it, coming from Canada and all«, sade den alltid lika ödmjuke och självironiske Ron Sexsmith om den här låten en magisk fredagskväll på Södra Teatern i Stockholm härom månaden.

Givetvis kunde han det. »Right About Now« var en av konsertens verkligt stora stunder.

Möjligen har vår kanadensiske man rätt i att låten kanske skulle bli ännu större med Bill Withers eller någon annan av de stora svarta balladsångarna bakom mikrofonen, men då skulle det också bli en annan låt.

För Sexsmith är Sexsmith, och det ligger en mycket speciell spänning i att denne det sena nittiotalets klarast lysande singer-songwriter, med väldokumenterad känsla för såväl det folktonade låtsnidandet hos landsmännen Neil Young och Gordon Lightfoot som de intelligenta popmelodierna hos britter som Paul McCartney och Elvis Costello, tvinnar in sina vita rötter i klassisk sjuttiotalssoul. Och hans vemodiga och mycket personliga röst är en stor del av den spänningen i hans musik.

Nu är »Whereabouts«, Sexsmiths tredje album, en skiva av sådan kvalitet att jag nästan skulle kunna ha plockat vilket spår som helst — »Still Time«, »Riverbed«, »In a Flash« och »Beautiful View« hör samtliga till årets låtar — men jag fastnar alltid i »Right About Now«. Det är blåögd soul lite i samma anda som Elvis Costellos »Alison«, med en orgel lika varm och mjuk som en yllefilt, en gitarr som förstrött plinkar fram magnifika små melodier och en plågad sångare som sitter uppe mitt i natten och lyckas sjunga hjärtat ur kroppen utan att för den skull väcka grannarna.

Men där Costello brottas med svartsjuka är Sexsmiths vånda den stora ensamheten. När han sjunger »I need your love« och sedan lägger till »I sure could use your love« förstår vi plötsligt att det inte bara är längtan. Det är riktigt illa ställt. Men Sexsmith är ju en fin kille, så i stället för att ringa och väcka henne med sitt sentimentala bourbonbladder sätter han sig och skriver en sång.

En sång för alla som emellanåt har lite svårt att sova.


Håkan Steen

Filed under: Håkan Steen, POP vol 2 #9, , ,

One Response

  1. […] – »Labelled With Love (I’ll Stay With My Dreams)« Ruff Ryders – »Down Bottom« Ron Sexsmith – »Right About Now« Spearmint – »We’re Going Out« Britney Spears – »…Baby One More Time« […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: