Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #9:2] Britney Spears – »…Baby One More Time«

Britney Spears
»…Baby One More Time«
(Singel) Jive/Zomba

För tillfället är det omöjligt att lyssna på »…Baby One More Time« utan att samtidigt höra en radiojingel i bakhuvudet: »Det är torsdag morgon och du lyssnar på Radio Pedofil«. Idén att låta en artist posera i sin video som en kåt mellanstadieelev — en kåt tolvåring — är ovanligt cynisk till och med för att komma från den kommersiella skivbranschen.

Men Britney Spears är inte den första marionettartist som styrts av feta och svettiga direktörshänder. Även Berry Gordy och Phil Spector visste exakt vad de gjorde när de klädde sina unga artister i rosa små koftor samt instruerade dem vilken blick de skulle förmedla när de tittade in i kameran. God smak säljer inte. Sex och förbjudna tankar, däremot, säljer som fan.

Precis som de mest utstuderat superkommersiella poplåtar som rullade ut på det löpande bandet från Berry Gordys och Phil Spectors popfabriker är också »…Baby One More Time« en refräng som aldrig kommer att lämna ditt huvud. Upprepningen »Baby, baby« är det mest utslitna men också mest effektiva av alla popstick; från »Where Did Our Love Go« till Britney Spears.

Tack vare Max Martins kongeniala »Smells Like Teen Spirit«-produktion, med maximal kontrast mellan refräng och vers, blir detta sedan en rosa tuggummibubbla som växer och växer och växer tills den — pang! — sitter kletig över hela ditt ansikte; omöjlig att få bort.


Jan Gradvall

Filed under: Jan Gradvall, POP vol 2 #9, , ,

One Response

  1. […] Bottom« Ron Sexsmith – »Right About Now« Spearmint – »We’re Going Out« Britney Spears – »…Baby One More Time« Steps – »Love’s Got a Hold of My Heart« Stereolab & Brigitte Fontaine – […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: