Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #9:2] Red Hot Chili Peppers – »Scar Tissue«

Red Hot Chili Peppers
»Scar Tissue«
(Singel) Warner

Engelsk rock har aldrig varit sämre än 1999. Vill man höra bra gitarrer får man därför vända sig längre västerut. De få engelska rockband som varit intressanta i år är dessutom de som försökt låta så amerikanska som möjligt. Graham Coxon har många gånger berättat att hans musikaliska inspiration är John Frusciante, gitarristen i Red Hot Chili Peppers. Det var först när jag hörde »Scar Tissue« som jag förstod varför.

Det är inte bara en av årets vackraste och mest vemodiga sånger, det är framför allt en bländande uppvisning av Frusciantes fingrar. Det handlar inte så mycket om skicklighet som om känsla när han förgyller Anthony Kiedes sång med sitt spel som förflyttar oss långt ut på landsbygden i amerikanska mellanvästern. Ljuden tjuter och viner som om man satt i baksätet på en cab som åker alldeles för snabbt.

Det finns bara ett annat gitarrögonblick som är lika stort 1999: när Jepthé Guillaume breder ut ett akustiskt solo i Joe Claussells remix av Beth Ortons »Central Reservation«.

Videon till »Scar Tissue« avslutas med att Frusciante kastar gitarren i marken från en bil så att den går sönder. Det var länge sedan en gitarrkrossning kändes lika motiverad.

De första fem sekundernas försiktiga gitarrplockande är dessutom 1999 års mest direkta intro.


Martin Gelin

Annonser

Filed under: Martin Gelin, POP vol 2 #9, , ,

One Response

  1. […] »Everything Is a Winding Road« John Prine & Iris DeMent – »In Spite of Ourselves« Red Hot Chili Peppers – »Scar Tissue« Kevin Rowland – »Labelled With Love (I’ll Stay With My Dreams)« Ruff Ryders – […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: