Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #9:2] Primal Scream – »Swastika Eyes«

Primal Scream
»Swastika Eyes«
(Singel) Creation/Sony

Våren 1997 skulle vi ta bilder av Bobby Gillespie hos fotografen Hans Gedda på Götgatan i Stockholm. Bobby hade just köpt den remastrade versionen av The Stooges album »Raw Power« och i stället för att stå still framför kameran snubblade han runt på sina slitna basketkängor och sjöng, eller rättare sagt väste, första spåret: »I’m a street-walking cheeta with a heart full of napalm! I’m a runaway son of the nuclear A-bomb!«.

På Primal Screams senaste, Chemical Brothers-producerade singel »Swastika Eyes« väser Bobby på samma sätt. Han kritiserar NATO, den internationella vapenindustrin och bombningarna i Serbien. Men det låter inte som om han vill ge freden en chans, utan som om han dansar disco på ett minfält och älskar doften av napalm på morgonen.

Tom och Eds beats är också rena Scud-missilerna. De störtar, detonerar och raserar. Det är Blietzkrieg Bop 2000.

Men framför allt är det något som vi inte skrivit om i den här tidningen på ett bra tag.

Body.

Basgången i »Swastika Eyes« skickar mig tillbaka till mitten av åttiotalet då de bästa beatsen kom från Belgien, då artister klädde sig i pilotglasögon och skottsäkra västar, då Front 242 döpte sin musik till »electronic body music« och skrev låtar med titlar som »Funkahdafi« och »Special Forces«. I och för sig har ekot av body alltid funnits i modern dansmusik; svarta Detroit-producenter sträcklyssnade på »vit«, europeisk syntmusik när de började göra techno i slutet av åttiotalet. Jeff Mills och Mad Mike startade den inflytelserika etiketten Underground Resistance med öronen fulla av Front 242, Skinny Puppy och Nitzer Ebb. Utan body skulle det aldrig ha blivit någon techno. Och sällan har influenserna hörts så tydligt som i »Swastika Eyes« och Chemical Brothers egen singel »Out of Control«, där Bobby Gillespie och Bernard Sumner sjunger över en basgång som är 100% muskelpumpad, belgian blue-body.

I Hultsfred frågade jag en småfull Chemicals-Tom om de lyssnade mycket på body när de skrev »Out of Control«. Han bara skrattade. Så det är möjligt att jag pratar skit.

Vilket förstås inte gör »Swastika Eyes« till en sämre låt.

Bobby rimmar »military industry« med »illusion of democracy«. Bobby sjunger att vi är slavar. Bobby ser hakkors i våra ögon. Bobby speedar vidare mot sin egen undergång och han är så snygg och cool att vi inte har en tanke på att stoppa honom.


Fredrik Strage

Annonser

Filed under: Fredrik Strage, POP vol 2 #9, , ,

One Response

  1. […] Beth Orton – »Feel to Believe« Dan Penn & Spooner Oldham – »It Tears Me Up« Primal Scream – »Swastika Eyes« Primal Scream – »Accelerator« The Artist – »Everything Is a Winding Road« John […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: