Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #9:2] Mr Oizo – »Flat Beat«

Mr Oizo
»Flat Beat«
(Singel) F Communications/Playground

Jag har sett rockmusikens framtid och vad jag sett är något väldigt litet, väldigt gult och väldigt luddigt. När det blir dags att nostalgiskt blicka tillbaka på 1999 kommer frågan inte att vara »Minns du när en 50-årig artist anordnade klassåterträff på Stadion?« utan »Var var du första gången du såg videon med Flat Eric?«.

Flat Eric har allt det som rockmusiken 1999 saknar. Karisma. Punkattityd. Star quality. Det finns 3.000 tusen band som ser ut som Motorhomes men det finns bara en Flat Eric. Plus att »Flat Beat« är den bästa rockabillysingeln på 42 år. Om Warren Smith haft en synthesizer i stället hade han låtit så här. Det är därför »Flat Beat« är oändligt mycket intressantare 1999 än Springsteens bluesversion av »Born in the USA« och det är därför »Flat Beat« är tio gånger bättre än ett album med gamla liveupptagningar med The Clash.

Men är inte Flat Eric bara en reklamprodukt? Nej, inte mer än att Supremes och Tom Jones var reklamprodukter när de på sextiotalet spelade in reklamsinglar för Coca-Cola. Flat Eric har förvisso sålt sin kanske bästa låt till Levi’s, det är sniket, men det sänker inte hans kvalitet som artist. Eller blev The Clash sämre när de sålde »Should I Stay Or Should I Go«?

Det enda vi väntar på nu är att Flat Eric bryter sig loss från sin franske producent, Mr Oizo, och gör 2000-talets första oumbärliga solodebut.


Jan Gradvall

Annonser

Filed under: Jan Gradvall, POP vol 2 #9, , ,

One Response

  1. […] Gonna Be Strong« Katy Moffatt – »Fools Fall in Love« Mouse On Mars – »Yippie« Mr Oizo – »Flat Beat« Nanja Man – »Light Foot« Native Soul feat. Oliver Cheatham – »Our Day Will Come« […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: