Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #9:2] Damien Jurado – »Ohio«

Damien Jurado
»Ohio«

(Från »Rehearsals For Departure«) Sub Pop/MNW

Vissa låtar känns som gamla vänner första gången man hör dem. Det här är en sådan låt.

Damien Jurado är en timid man från Seattle som på öppningsspåret till sitt tredje album, Ken Stringfellow-producerade »Rehearsals For Departure«, under tre minuter och trettionio sekunder förmår göra en varsamt behandlad akustisk gitarr och en varm, naken röst till allt som betyder något i hela jävla världen. Precis på samma sätt som Neil Young i »Helpless«, Bruce Springsteen i »Atlantic City« eller Elliott Smith i »Between the Bars«.

En kompis till mig tror att »Ohio« är en sån där låt som vi kommer att få höra versioner av från otaliga trubadurer och gatumusiker inom kort och det är nog alldeles sant.

Till skillnad mot somligt annat på plattan, som även i övrigt är alldeles utmärkt, är nämligen »Ohio« direkt på ett väldigt sällsynt sätt. Gitarrspelet, det drivna, flinka men alls icke överdrivna, det karga blå munspelet och Jurados mjukt rundade röst tar inga som helst omvägar till hjärtat. Vi hamnar mitt i en historia om spruckna förhållanden, oläkta sår, ilska, sorg och skuldkänslor, om flickan som måste lämna staden där hon skaffat sig ett liv för att söka upp sin mor i Ohio som hon inte träffat sedan hon var tretton och hennes »father’s men« tog henne därifrån. Vi vet varken hur det börjar eller slutar eller vilken relation låtens jag egentligen har till flickan men anar att det gör mer ont än han vill ge sken av när hon försvinner i en taxi och han konstaterar att »she belongs to her mother and the state of Ohio, I wish she belonged to me«.

Det är den sortens noveller han skriver, Damien Jurado. Vardagliga livsöden författade med små bokstäver men byggda av nogsamt utvalda detaljer som ger lyssnaren stort utrymme att skapa sina egna bilder och själv fylla i färgerna.

Och »Ohio« är hans masterpiece.

Så här långt, vill säga.


Håkan Steen

Filed under: Håkan Steen, POP vol 2 #9, , ,

One Response

  1. […] »Holla Holla« Jack A Diamond – »Walla Wee« Etta James – »Say It Isn’t So« Damien Jurado – »Ohio« K Hand – »Supernatural« Alison Krauss – »Dreaming My Dreams With You« Terry Linen […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: