Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #9:2] Buddy Miller – »I’m Gonna Be Strong«

Buddy Miller
»I’m Gonna Be Strong«

(Från »Cruel Moon«) Hightone/Playground

Till sist går ju ändå allting åt helvete.

Hon går och han gråter, fast han bestämt sig för att aldrig mer göra det. I Gene Pitneys egen hitversion från 1964 är »I’m Gonna Be Strong« en bögdramatisk, hysterisk och oemotståndlig popskapelse. Som man gillar vare sig man från början vill det eller ej. Men som man inte riktigt känner verkligheten bakom, om ni förstår?

Buddy Miller — från Ohio, men med en nacke som på gott och ont verkar vara »made in Texas« — tar låten och skalar av all fjollfernissa, all dramatik, allting som är det minsta på låtsas.

Miller är en man som tänker och känner, som inte slår, som inte förtrycker. Och han vill vara stark och klok, han vill låta henne gå utan skuldkänslor, han vill ta det som en man. Så han upprepar refrängen som ett skyddande mantra, en besvärjelse att klamra sig fast vid. Jag ska vara stark, jag ska vara stark, jag ska vara stark. Men när hon kysser honom adjö, en sista gång, kommer tårarna. Kanske för att han känner att så gör inte kvinnor, det vet han sedan tidigare. De kysser inte adjö, de bara går. Och det är falskspelet som till sist tippar honom över kanten, ner i förtvivlan.

Joy Lynn Whites nästan ordlösa överstämma i bakgrunden blir ljudet av kärleken han aldrig riktigt lyckats greppa. Kompet bakom honom är varken country eller rock, ändå är det både och. Och Miller spelar elgitarr, detta hårt prövade instrument, utan att nudda vid en enda schablon. Det här är undertryckt dramatik och långsamt sugande dynamik, utan ett enda snedsteg. Inga nödutgångar, ingenting som ger en någon möjlighet att fly undan orden.


Lennart Persson

Filed under: Lennart Persson, POP vol 2 #9, , ,

One Response

  1. […] You« Terry Linen – »My Love Is Your Love« Jennifer Lopez – »If You Had My Love« Buddy Miller – »I’m Gonna Be Strong« Katy Moffatt – »Fools Fall in Love« Mouse On Mars – »Yippie« Mr Oizo – »Flat […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: