Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #9:2] Gloria – »Want You Back«

Gloria
»Want You Back«

(Från »Gloria«) Warner

Kanske är det min odödliga längtan efter sjuttiotalets fantastiska Fleetwood Mac som gör att kroppen packas in som en mumie i rysningar varje gång jag spelar »Want You Back«. Men faktum är att Glorias debutalbum djupnar och växer som en skog och att »Want You Back« är den där stubben eller stenen man inte kan låta bli att slå sig ner på.

Låten »känns så hårt invirad i Christine McVies sjalar att den stryps«, recenserade jag kritiskt i förra numret av Bibel, men faktum är ju att den lever ett högst välmående liv i mitt vardagsrum och att det snarare är den som tar ett självsäkert stryptag på lyssnaren.

Det är extremt svårt att nå sjuttiotalets amerikanska västkustrocks nivåer i dag, det är så mycket som förändrats att det borde vara omöjligt om man inte vill nöja sig med en stilig retroövning. Så det Gloria uppnår med »Want You Back« är ett konststycke.

Trumbuilden i början ekar av introt till »Don’t Stop« på »Rumours«; tonartsbytet från den melodiösa countryrockversen till den Motownsmarta refrängen är ett snyggt trick. Men när Rebecka Törnquist och Sara Isaksson tvinnar sina stämmor runt varandra höjer sig Gloria högt över närsynt släktforskning och släpper loss med all den melodiösa attityd som Eldkvarn saknade på sin senaste. Gloria är det bästa som hänt svensk rotrock.


Kjell Häglund

Annonser

Filed under: Kjell Häglund, POP vol 2 #9, , ,

One Response

  1. […] Bryan Ferry – »The Way You Look Tonight« Ginuwine – »What’s So Different« Gloria – »Want You Back« godspeed you black emperor! – »BBF3« Whitney Houston – »It’s Not Right (But […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: