Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #9:2] Echo & The Bunnymen – »Rust«

Echo & The Bunnymen
»Rust«

(Från »What Are You Going To Do With Your Life?«) London/Universal

Verves »Bittersweet Symphony« och Echo & The Bunnymens »Don’t Let It Get You Down« var båda lika viktiga, sommaren 1997. Just då kändes de också förvillande lika. Lika högtidliga. Lika pompösa. Lika vackra. När året skulle sammanfattas verkade de nästan ta ut varandra, med Verve som herre på täppan. Men då jag tittar tillbaka är det Echo & The Bunnymen jag har varmast känslor för. Och Echo & The Bunnymen har också gjort några av det här årets allra bästa låtar.

Jag tycker till och med att de gjort ett av årets absolut bästa album, och jag kunde lika gärna satt genomskinliga »Baby Rain« eller pianoballaden »History Chimes« som rubrik för texten. Uppenbarligen är det så att ju mer avdankad, ju mer förbi och ju mer hopplös Ian McCulloch är, desto bättre låtar skriver han. Kanske är det något sadistiskt som får mig att älska honom då han är som mest utslagen. Från sin djupa grop av självömkan där han gräver ner sig i sina egna fel hörs dock den skiraste musik. Melodier för massorna utan tillstymmelse till distans, med stråkar, pianon och romantik. Jag väljer »Rust« därför att den är så naken. McCulloch har inte bara svårt att få till nödrimmen, att hålla tonen, att uttala textraderna. Hans låtar handlar dessutom om annat som han inte lyckas så bra med; från tjejer och pingis till frisyrer och droger. Han är inte ens någon vidare sångare.

Men »Rust« är, hur handikappad den än kan verka, både vacker och välformulerad. Echo & The Bunnymen har tagit den plats i mitt hjärta Prefab Sprout aldrig lyckades erövra. Ett skimrande, glittrande, sentimentalt popband. Patetiska enbart i ordets positiva bemärkelse.


Madelaine Levy

Filed under: Madelaine Levy, POP vol 2 #9, , ,

One Response

  1. […] You Don’t Mind« Steve Earle & The Del McCoury Band – »Connemara Breakdown« Echo & The Bunnymen – »Rust« Eldkvarn – »27« Eminem – »My Name Is…« Eve – »Gotta Man« Bryan Ferry […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: