Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #9:2] Arab Strap – The First Big Weekend

Arab Strap
The First Big Weekend

[Chemikal Underground, 1996]

DET var många som återfick tron på indiepopen då Arab Strap släppte sitt debutalbum »The Weekend Never Starts Around Here« 1997.

Just då fanns det inte särskilt många anledningar att lyssna på brittisk pop över huvud taget. Inte nog med att band som Blur, Pulp och Oasis hade blivit lite för populära, de släppte dessutom sina mest urvattnade album just då. Så för att indiepopen skulle överleva var den tvungen att ta sig tillbaka ner i underjorden för att, med Prodigys Liam Howletts ord, »stop it from falling into the wrong hands«. Arab Straps musik var inte lättillgänglig, man hörde ju inte ens vad Aidan Moffat sjöng, men deras första singel »The First Big Weekend« lät så cool och var tillräckligt catchy för att inleda en ny epok i den skotska indiepopens historia. Från Glasgows sunkigaste bar sjunger Moffat en desillusionerad sång om att det äntligen blivit helg. Till en början är han bara ackompanjerad av gnissliga gitarrer, men efter ett tag dyker ett distinkt och dansant beat upp, och plötsligt låter det verkligen som om det är roligt att supa sig full på helgerna i Glasgow.

Två briljanta album med självömkande fyllepop senare är Arab Strap redan en institution i skotsk popmusik.


Martin Gelin

Annonser

Filed under: Martin Gelin, POP vol 2 #9, , , ,

One Response

  1. […] 94. [POP #9:2] Spearmint – Sweeping the Nation 95. [POP #9:2] Oasis – Supersonic 96. [POP #9:2] Arab Strap – The First Big Weekend 97. [POP #9:2] Mogwai – Summer 98. [POP #9:2] Clinic – Monkey on Your Back 99. [POP […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: