Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #9:2] Spearmint – Sweeping the Nation

Spearmint - Sweeping the Nation

Spearmint
Sweeping the Nation

[hitBACK, l997]

OM det finns en gemensam nämnare mellan de band jag skrivit om i den här genomgången så är det att flertalet inte blev de firade popstjärnor de borde ha blivit. McCarthy, June Brides et al var ljusår från Top Of The Pops, världsturnéer och feta bankkonton. De flesta skulle nog betrakta dem som förlorare som slösat bort en massa år av sina vuxna liv med att spela popmusik i små källarhål inför ett fåtal hängivna åskådare. Om det ändå stått kyld champagne i lyxlogerna efter en spelning, om de ändå fått vara med på kända TV-program, om de ändå synts ofta på kändispartyn. Då hade det kanske varit acceptabelt att hålla på och fåna sig i vuxen ålder med något så barnsligt som popmusik.

Shirley Lee i Spearmint har skrivit den slutgiltiga hyllningen till alla band som aldrig kom längre än till att bli lokala hjältar — om ens det. Band som när de spelat möjligen fick dela på en back pilsner i det förrådsutrymme arrangören använde som loge.

»This song’s dedicated to
some of the best bands in the country
Some of the bands we never got to hear
Bands who never got any records out
Never got played on the radio
Never got written about in the press«.

Över det samplade beatet från Dobie Grays northern soul-klassiker »Out on the Floor« talar Shirley inledningspartiet. I bakgrunden hörs en kör ropa »give it up!«. Låten byggs upp mot ett drömlikt starkt popcrescendo innan Shirley avslutningsvis tar fram sin berättarröst igen och riktar sig till alla underjordiska indieband med en mer positiv uppmaning:

»As long as you stick to what you believe in
Everything you want will come to you«.

Det är den mest befriande, mest upplyftande poplåt jag hört sedan Pulps glansdagar. Spearmint är indie i sin allra mest positiva bemärkelse för de gör verkligen allting på sina egna villkor. De har ett eget bolag (hitBACK) och ett eget förlag. Basisten James Parsons designar samtliga omslag, de gör sina egna videos. Det kusliga/ironiska är att deras karriär mycket väl kan haverera — eller aldrig ta fart — så att »Sweeping the Nation« blir en låt som även handlar om dem själva. För mig skulle det vara fullständigt obegripligt om de inte slog igenom. Och hittills har jag inte stött på någon som inte åtminstone dragit på mungiporna efter att ha hört »Sweeping the Nation«. Men jag har kanske fel. Igen.

Kanske blir de aldrig något mer än det mest kända bandet från London-stadsdelen Wood Green.


Terry Ericsson

Filed under: POP vol 2 #9, Terry Ericsson, , , ,

One Response

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: