Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #9:2] Built To Spill – Car

Built To Spill - Car

Built To Spill
Car

[Atlas, 1993]

DET skrivs en del om den svåre Doug Martsch, mannen som helst sitter hemma i Boise, Idaho, kliar sig i det vildvuxna skägget och spelar in Built To Spill-låtar på en enkel bandspelare. Om han släpper någon innanför dörren är det förmodligen Calvin Johnson, för att de ska skriva låtar till sitt band Halo Benders.

Men Doug Martsch gör inte »svår« musik. Han gör pop. Klassisk, ofta helt fantastisk pop. Precis som Robert Pollard i Guided By Voices misstas denne man för att vara avig och knepig bara för att han gillar hemkörd, kantig produktion. När Martsch i själva verket bara vill följa i spåren på låtskrivarlegender som Brian Wilson, John Lennon, Bob Dylan och, inte minst, Neil Young.

Lyssna bara på senaste kanonalbumet »Keep It Like a Secret«. Eller ännu hellre på »Car«, en av Built To Spills tidigaste inspelningar. Den skulle kunna vara resultatet av ett möte mellan de nyss nämnda i en källare rensad på allt utom några halvskruttiga instrument och en fyrkanalare. Melodikänslan är klassiskt youngsk, harmonierna låter lo fi-Wilson, gitarrerna dryper av samma febersvett som de i Lennons »Cold Turkey« och formuleringskonsten tyder på ingående studier av en ung Bob Dylan.

På B-sidan »Girl« markerar Martsch ytterligare sin talang i form av en smått lysande sång-och-elgitarr-dänga som korsar drivet hos Billy Bragg med sexfrustrationen i Violent Femmes »Add It Up«.


Håkan Steen

Filed under: Håkan Steen, POP vol 2 #9, , , ,

One Response

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: