Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #9:2] The Breeders – Cannonball

The Breeders - Cannonball

The Breeders
Cannonball

[4AD, 1993]

INTE en låt utan en Låt. För att inte säga en LÅT.

Sällan har det varit lika uppenbart vilket spår som är singeln som på The Breeders andra album »Last Splash«.

»Cannonball« inte bara står ut, den lyfter sig skyhögt över resten av plattan (som ändå är väldigt bra i övrigt också) och seglar långt upp på listan över nittiotalets allra skarpaste, smartaste, sexigaste, tuffaste och mest personliga rocklåtar.

Breeders började som ett terapiorienterat hobbyprojekt för Kim Deal i Pixies och Tanya Donnelly i Throwing Muses. Första albumet »Pod« lät också rätt mycket som en fusion av Pixies energi och Muses drömska stämningar. Två år senare, 1992, hoppade Tanya Donnelly av för att satsa på egna bandet Belly och Kim Deal tog in tvillingsyrran Kelly i stället. Strax därefter sprack det sedan länge rätt infekterade Pixies och Kim Deal kunde fokusera helt på Breeders.

Och kanske var det den lättnaden och nåt slags »nu ska jag minsann visa hur enormt jävla bra det kan bli om jag får bestämma allt själv«-anda hos Kim Deal som gjorde »Cannonball« till en sådan rockbomb.

Låten är rakt igenom genial. Byggd på en magnifik basslinga och konstant stegrande i attack och intensitet av snyggt glidande och resolut hackande gitarrer, distade ångestkörer, förtätande stopp-break, en refräng som exploderar precis sådär orkanartat som Pixies bästa låtar gjorde och ett fräckt slut på »fel« taktslag.

Breeders påstås äntligen vara på gång med en uppföljare till »Last Splash«, men att döma av vad systrarna Deal kommit upp med var för sig sedan sist (The Amps, The Kelley Deal 6.000) ska vi nog ha rimliga förväntningar.

»Cannonball« lär emellertid nöta ut repeat-knappar långt bakom år 2.000.


Håkan Steen

Annonser

Filed under: Håkan Steen, POP vol 2 #9, , , ,

One Response

  1. […] #9:2] Supergrass – Caught by the Fuzz 89. <a href="https://popviminns.wordpress.com/2014/06/10/the-breeders-cannonball/”>%5BPOP #9:2] The Breeders – Cannonball 90. <a […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: