Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #9:2] Supergrass – Caught by the Fuzz

Supergrass - Caught by the Fuzz

Supergrass
Caught by the Fuzz

[Backbeat, 1993]

SUPERGRASS personifierade den engelska popmyten. Tre tonåringar i Oxford är så hopplösa i skolan att de får jobba med hårnät i skolbespisningen i stället. Bildar band. Repar på en äng bredvid basistens hus med en flock kor som åskådare. Är jätteunga. Bestämmer sig en kväll för att åka till en studio några kvarter bort. River av ett par låtar på tio minuter. Ger ut singel på en kompis lilla sovrumsskivbolag. Blir alla musiktidningars rockindiedarlings innan solen hunnit gå ner.

Supergrass modell 1993 spelade snabb, melodiös sextiotalspunk där det ständigt pågick VM i snabb basgång. Och få frontfigurer hade så fysiska förutsättningar för att bli rockstjärnor som Gaz Coombes. Rösten var ilsket gäll, gitarren föll magiskt i perfekt vinkel och hans vildhet förstärktes av att han såg ut som ledaren för Apornas planet.

Debutsingeln »Caught By the Fuzz« handlar om när den 15-årige Gaz blev tagen av polisen. Textraden »Here comes my mum… she knows what I’ve done« blev inledningen till en kärlekshistoria mellan Gaz och oss som också har en snäll bullbakarmamma som gillar bus. En historia som pågår än.


Christian Bartholdsson

Filed under: Christian Bartholdsson, POP vol 2 #9, , , ,

One Response

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: