Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #9:2] Suede – The Drowners

Suede - The Drowners

Suede
The Drowners

[Nude, 1992]

SUEDE har släppt ifrån sig ett sällsynt glimrande pärlband av singlar efter denna debut. Mycket har hänt med popmusiken och mycket har hänt med Suede.

Ändå känns det allt annat än fånigt att här citera vad som skrevs om »The Drowners« i det allra första numret av Pop, då den, helt självklart, utsågs till årets singel: »Suedes andra singel, >Metal Mickey<, är tre minuter av allt det som gör popmusik så viktigt. The Drowners< är allt det och lite till. Nittiotalets bästa, vackraste och viktigaste debutsingel«.

Kanske är det rentav fortfarande sant.

Helt klart är emellertid att det var »The Drowners« som satte kursen för nittiotalets popmusik. Med sin hypnotiska kombination av Bowie, The Smiths, sex, drama, mystik, glamour och punkig attityd, med en sångare som var den mest självklara stjärna den brittiska popvärlden skådat sedan Morrissey, med sitt stilrena omslag och sina omsorgsfullt valda, snudd på lika starka b-sideslåtar (»My Insatiable One« och »To the Birds«, som fansen ännu ofta ropar efter på konserterna).

Suede var hela paketet och det räckte med en singel för att vi skulle förstå det. Sedan släppte bandet snart de lika briljanta »Metal Mickey« och »Animal Nitrate«, och den som ändå tvivlade var tveklöst för dum för pop.

Suede är ett mindre spännande band 1999, men »The Drowners« skickar än i dag hjärtat några centimeter närmare halsgropen varje gång den hamnar på skivtallriken.

Det kan vara nostalgi, men antagligen är det bara klassisk pop.


Håkan Steen

Filed under: Håkan Steen, POP vol 2 #9, , , ,

One Response

  1. […] #9:2] Belle And Sebastian – Dog on Wheels 86. <a href="https://popviminns.wordpress.com/2014/06/10/suede-the-drowners/”>%5BPOP #9:2] Suede – The Drowners 87. <a […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: