Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #9:2] Cornershop – In the Days of Ford Cortina

Cornershop - In the Days of Ford Cortina

Cornershop
In the Days of Ford Cortina

[Wiiija, 1992]

INDIEPOP och indisk rock. Att blanda västerländsk pop med folkmusik från fjärran länder blir sällan särskilt lyckat, då de som försöker oftast saknar såväl smak som respekt.

Med Cornershop är det annorlunda. Gruppen startades av Tjinder Singh, uppvuxen i Wolverhampton men med föräldrar från Indien, lika stolt över sina rötter som han är passionerad samlare av gamla punk- och new wave-singlar.

Detta hörs tydligt på debut-EP:n »In the Days of Ford Cortina«, och det är förmodligen därför den fortfarande låter så intensiv, inspirerande och egensinnig. Namn som Velvet Underground, Swell Maps och Fire Engines användes som referenser i recensioner av den här plattan, men Tjinder Singh, brorsan Avtar och deras tre brittiska medmusiker öste in sitar, dholki och andra indiska instrument i sina låtar, vilka rent soundmässigt var ett hån mot hela hifi-branschen och på ett intressantare plan en rätt hård spark mot rasister, homofober och Morrissey — Singh-bröderna var så trötta på Morrisseys flirtande med fascistsymboler att de brände bilder på honom utanför hans skivbolag några dagar innan den här plattan släpptes. Så det enda riktigt relevanta namnet i en text om tidiga Cornershop är just … Cornershop. Samt möjligen lirare som Mahatma Gandhi och Hanif Kureishi, vilka Tjinder Singh gärna nämner i sina skeva och distade men oväntat rytmiska låtar.

»In the Days of Ford Cortina« och minst lika starka uppföljar-EP:n »Lock Stock & Double-Barrel« är två av nittiotalets fräckaste kulturkrockar. Till på köpet lysande popsinglar, om än några ljusår från en senare Cornershop-höjdare som »Brimful of Asha«.


Håkan Steen

Filed under: Håkan Steen, POP vol 2 #9, , , ,

One Response

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: