Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #9:2] The Sundays – Can’t Be Sure

The Sundays - Can't Be Sure

The Sundays
Can’t Be Sure

[Rough Trade, 1989]

1988 flyttade sångerskan Harriet Wheeler och gitarristen David Gauvrin från Bristol till London med några nyskrivna sånger i bagaget för att leta reda på en basist och en trummis till sitt band The Sundays. Man kan fråga sig varför.

The Sundays gjorde indiepop så ambient att den nästan löstes upp i konturerna och de skulle inte känt igen en ordentlig bastrumma om den så slagit dem på käften. Ofta lät deras musik så mesig att det började klia över hela kroppen, andra gånger resulterade samspelet mellan Wheelers gälla flickröst och Gauvrins krispiga gitarrspel i något lika intensivt som vackert. Det var ett sound som kom att inspirera otaliga andra gitarrgrupper med tunn flicksång i förgrunden, Cardigans tidigaste material bär till exempel tydliga spår av The Sundays.

Förstasingeln »Can’t Be Sure« släpptes mitt under värsta Madchester-vågen 1989. Det var en tafatt liten poplåt med taskigt självförtroende och Johnny Marr-gitarr som bröt av rejält mot funky drumsen och beppehattarna och snart låg den etta på indiesingellistan och toppade John Peels »festive fifty«-lista över året.

Låten är en osannolik hit, inte ett dugg catchy och med en melodi som omöjligt går att nynna, och förutom »This Is Where the Story Ends« blev det inte några fler singelhits från Sundays.

Debuten »Reading, Writing & Arithmetic« släpptes 1990, »Blind« kom 1992 och sedan dröjde det fem år till »Static & Silence« släpptes. Det var inte så många som brydde sig om den, så Gauvrin & Wheeler lade The Sundays på is och skaffade barn i stället.


Anna Hellsten

Annonser

Filed under: Anna Hellsten, POP vol 2 #9, , , ,

One Response

  1. […] #9:2] Pavement – Slay Tracks (1933-1969) 70. <a href="https://popviminns.wordpress.com/2014/06/05/the-sundays-cant-be-sure/”>%5BPOP #9:2] The Sundays – Can’t Be Sure 71. <a […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: