Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #9:2] Easy – Castle Train

Easy - Castle Train

Easy
Castle Train

[Blast First, 1990]

»SVENSK pops hetaste potatis sedan ABBA«. »Det bästa svenska popbandet sedan Tages«. »Globen nästa«.

Vi var några stycken som skrev upp Easy till skyarna, ett bra tag innan de ens släppt sin debutsingel »Castle Train«. Kvintetten som ursprungligen kom från Jönköping (sedermera Göteborg) hade en nästan osannolik tur och timing när de dök upp med en demo som fick anrika engelska bolaget Blast First (Sonic Youth, Dinosaur Jr) att ge dem kontrakt på fem LP-skivor. Under några intensiva år, från starten när de kallade sig TV Pop Crisis, över turnéer och spelningar med indiestorheter som Lush, The Charlatans och House Of Love, listplaceringar på den riktiga indielistan i England, fram till kraschen när Blast Firsts distributör Rough Trade gick i konkurs, var de Sveriges bästa indieband genom tiderna. Deras spelning i Teaterladan på Hultsfredsfestivalen 1990 är legendarisk, mest för att sångaren Johan Holmlund var så där självsäkert popstjärnemässig som egentligen bara sångare i engelska popband kan vara. Till skillnad från många engelska popband skrev Easy dessutom ett knippe låtar som haft längre livstid än mycket annat från de vilda Madchester-åren.

Både »Castle Train« och »Cloud Chamber« har åldrats med stor värdighet. »Cloud Chamber« är pop av ett sådant känsligt snitt att det i Sverige endast är The Wannadies och Popsicles allra starkaste singlar (på etiketter kopplade till storbolag) som kan mäta sig med den.

På tolvtumsversionen finns »Between John & Yoko« som är ännu vassare. Under ett parti lånar de love-love-love-körerna från Beatles »All You Need Is Love« och kaxigare än så här blev aldrig den svenska indiepopen.


Terry Ericsson

Filed under: POP vol 2 #9, Terry Ericsson, , , ,

One Response

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: