Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #9:2] Ride – Chelsea Girl EP

Ride - Chelsea Girl EP

Ride
Chelsea Girl EP

[Creation, 1989]

PRECIS som många andra band på Creation i början av nittiotalet, handlade Rides musik främst om två saker: oljud och melodier. Med åren kom kvartettens låtar att bestå av allt mindre oväsen och taggiga basgångar — de började göra psykedelia i stället. Men här, på debutsingeln, träffade de mitt i prick.

Bara introt räcker som manifest för allt som Creation representerade 1990. En tjutande rundgång och två stenhårda ackord, som en fet käftsmäll på all mainstreamrock. Texten handlade inte heller om någon hippie från Chelsea, Manhattan, utan om en tjej i Chelsea i London, England. Och det var nog inget band på Creation som lät mer urengelska än Ride, fyra konststuderande killar från Oxford. Ride skrev sällan särskilt minnesvärda texter, men här lyckas de exakt beskriva hur en tjej ser ut i det ögonblick man inser att man skulle vilja lära känna henne lite bättre. När indiepop handlar om kärlek, och det gör den ofta, handlar den ju inte om sex och passion, utan om att vara nykär och nervös. Om en indiepoplåt handlar om en snygg tjej beskriver den henne på ett sätt som avslöjar att betraktaren inte ens pratat med henne.

Det är kanske därför indiepopen är så viktig för unga pojkar. För »Chelsea Girl« känns verkligen lika direkt som ett hångel. Det är också den låt som bäst av allt fångar Rides sound; de drömska gitarrerna, aah-sången och melodierna som satte sig i minnet för evigt.


Martin Gelin

Filed under: Fredrik Strage, POP vol 2 #9, , , ,

One Response

  1. […] #9:2] My Bloody Valentine – You Made Me Realise 68. <a href="https://popviminns.wordpress.com/2014/06/04/ride-chelsea-girl-ep/”>%5BPOP #9:2] Ride – Chelsea Girl EP 69. <a […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: