Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #9:2] My Bloody Valentine – You Made Me Realise

My Bloody Valentine - You Made Me Realise

My Bloody Valentine
You Made Me Realise

[Creation, 1988]

NÄR en låt sjungits av tillräckligt många artister brukar man ofta säga att den fått ett eget liv. »You Made Me Realise«, My Bloody Valentines första singel på skivbolaget Creation, måste haft ett eget liv redan när bandets hjärna Kevin Shields spelade in demoversionen. Den låter mer som ett odjur än en poplåt, 3 minuter och 41 sekunder med en sådan tyngd och ilska att det känns som om metalliska Alien-käftar skjuts ut ur högtalarna och hugger tag i örsnibbarna.

Jag vet bara en handfull andra låtar där gitarrer, trummor, bas och sång pressas till ett lika kompakt brus — samtidigt som melodin är söt som spunnet socker. Kevin Shields röst är bara en ljus viskning, först uppfattar man den knappt, och de enda raderna man förstår av texten är »you can close my eyes« och »might as well commit suicide«. Sedan blir det helt tyst, han sjunger orden »you made me realise« med en mjuk, mjuk röst — och så startar helvetesmaskinen igen.

Men det är i det 40 sekunder långa skränpartiet som låten verkligen lever. Rytmen och melodin smulas sönder totalt.

När My Bloody Valentine spelade live i början av nittiotalet drogs det här partiet ut längre och längre för varje konsert. Det började som ett vanligt jam, men efter ett tag kunde Kevin Shields och de andra musikerna inte sluta föra oväsen. »You Made Me Realise« blev 10 minuter lång, sedan 15, 20 och 40 tills den slukade resten av konserten och de inte spelade något annat.

Kevin Shields har inte gett ut något nytt My Bloody Valentine-material sedan »Loveless« 1991. Förutom några remixar för Primal Scream, EAR, The Pastels och Mogwai, samt enstaka liveframträdanden med Mercury Rev, har han nöjt sig med att slumra in som shoegazingmusikens JD Salinger. Och »You Made Me Realise« är fortfarande så full av oväsen, så full av liv, att man faktiskt inte saknar honom.


Fredrik Strage

Filed under: Fredrik Strage, POP vol 2 #9, , , ,

One Response

  1. […] #9:2] Spacemen 3 – Revolution EP 67. <a href="https://popviminns.wordpress.com/2014/06/04/my-bloody-valentine-you-made-me-realise/”>%5BPOP #9:2] My Bloody Valentine – You Made Me Realise 68. <a […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: