Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #9:2] The Stone Roses – She Bangs the Drums

The Stone Roses - She Bangs the Drums

The Stone Roses
She Bangs the Drums

[Silvertone, 1989]

ÄVEN om The Stone Roses redan hade funnits i fyra år då »She Bangs the Drums« släpptes, så kändes låten som en debutsingel. Förmodligen eftersom det var den första singeln från albumet »The Stone Roses«, åttiotalets bästa popalbum. Det är svårt att prata om specifika låtar från The Stone Roses storhetstid, för allt de gjorde mellan 1988 och 1991 var fantastiskt. Men »She Bangs the Drums« är ändå den singel som bäst fångar upp det som The Stone Roses representerade just då. Det var gitarrpop, men det var gitarrpop så funkig att den fyllde dansgolv över hela världen. Det räcker med att kolla hur The Stone Roses såg ut då för att förstå att de var världens funkigaste popband — deras beppehattar, vida jeans, rufsiga luggar och psykedeliska skjortor signalerade att indiepop från och med då handlade om att dansa. Lyssnar man på vilken som helst av The Stone Roses singlar, från »So Young« 1985 till »Breaking Into Heaven« tio år senare, hör man också att basgångarna och de hårda rytmerna är något som följt med dem konsekvent.

Ett år efter att de släppt sitt efterlängtade och underskattade andra album, »The Second Coming« splittrades de och lämnade ett enormt tomrum efter sig på den brittiska popscenen.


Martin Gelin

Annonser

Filed under: Martin Gelin, POP vol 2 #9, , , ,

One Response

  1. […] #9:2] Primal Scream – Crystal Crescent / Velocity Girl 61. <a href="https://popviminns.wordpress.com/2014/06/01/the-stone-roses-she-bangs-the-drums/”>%5BPOP #9:2] The Stone Roses – She Bangs the Drums 62. <a […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: