Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #9:2] The Chills – Pink Frost

The Chills
Pink Frost

[Flying Nun, 1984]

ISOLERADE från omvärlden växte det på Nya Zeeland fram en punk- och popscen som hittade ett eget och känsligt sound. Flying Nun var det skivbolagsnav det mesta snurrade kring och band som The Clean, The Verlaines och Sneaky Feelings gjorde en Velvet Underground-färgad pop som alltför få utanför landets gränser upptäckte.

Men den vackraste och mest vemodiga popen stod The Chills för. Ledda av Martin Phillipps, som genom åren åter- och ombildat gruppen hur många gånger som helst, började de 1982 spela in uppföljaren till ljuvliga debutsingeln »Rolling Moon«. Tanken var att det skulle bli en femspårs-EP kallad »Rainbow«, men efter att »Pink Frost« och »Purple Girl« spelats in märkte Martin att trummisen Martyn Bull inte mådde särskilt bra.

Inspelningarna avbröts och snart kom beskedet att Martyn led av blodcancer. Det var det svåraste fallet av leukemi som sjukhuset i Dunedin varit med om och ett år senare dog han. »Pink Frost« gavs ut ett år efter Martyns död och oavsett om man känner till den tragiska historien så är det en av de märkligaste och samtidigt mest hypnotiska poplåtar som gjorts. Den liknar ingenting annat. »Pink Frost« tillägnades Martyn Bull men Martin Phillipps ville skriva en ännu större hyllningssång till den bortgångne vännen och kom då att tänka på den läderjacka som Martyn Bull testamenterat till honom. Han skrev då »I Love My Leather Jacket«.

»It’s the only concrete link
with an absent friend
It’s a symbol I can wear
‘Til we meet again«

Vintern 1987 var The Chills i Sverige för två spelningar. Det var svinkallt och inte en käft gick på konserterna. Förutom några blivande medlemmar i Easy och jag själv var det glest med besökare på Stadt Hamburg i Malmö (och lika öde i Örebro). Jag behövde inte direkt kämpa för att norpa åt mig låtlistan. De spelade »Pink Frost«, det var fantastiskt och allt avslutades med »I Love My Leather Jacket«.


Terry Ericsson

Annonser

Filed under: POP vol 2 #9, Terry Ericsson, , , ,

One Response

  1. […] Blue Monday 49. The Jesus And Mary Chain – Upside Down 50. Sugarcubes – Birthday 51. The Chills – Pink Frost 52. The June Brides – Every Conversation 53. Beat Happening – Our Secret 54. Dinosaur […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: