Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #9:2] Sugarcubes – Birthday

Sugarcubes - Birthday

Sugarcubes
Birthday

[One Little Indian, 1987]

SINGELN som, bland mycket annat, lärde engelska och amerikanska rockjournalister hur man sätter två prickar över ett o på en skrivmaskin.

För det var ju »Birthday« som presenterade Björk för världen.

Hon och Einar Örn hade visserligen redan gjort sig ett namn i postpunkkretsar med Kukl, men den som i dag hör något av deras album förstår snart varför de aldrig slog igenom.

Det var först när de bytt ut några medlemmar och blivit Sugarcubes (eller Sykurmolarnir, som de hette hemma på Island) som deras regelvidriga, överskruvade avantgardism fick mål och mening. Sugarcubes gjorde sig av med några ton kvasiintellektuell barlast och lyfte fjäderlätt mot pophimlen på en av tidernas mest personliga debutsinglar.

Det är väldigt sällan en poplåt lyckas göra en smått vimmelkantig och få en att känna att det inte bara är en ny platta, utan faktiskt ny musik.

Men »Birthday« kändes faktiskt så, den där första gången den spelades i »Bommen«. Det lät verkligen som popmusik från en liten isolerad ö i Nordsjön, det var musik med tydlig accent.

Och låten har fortfarande kvar allt sitt skimmer.

Över en basgång, elastisk och dallrande som ett uppsnurrat gummiband, och en pockande, ringlande gitarr slår Björks röst våghalsiga kullerbyttor. Ena stunden med den gravallvarliga förtroligheten hos en nioåring som avslöjar en hemlighet, nästa skrikande av rå lust. Vilket harmonierar perfekt med den gåtfullt poetiska texten om flickan som i början av låten är fem år och samlar flugvingar och några rader senare har en manlig vän som »sows a bird in her knickers«.

»Birthday« är pop för cineaster. En bildberusad långfilm på fyra minuter.


Håkan Steen

Annonser

Filed under: Håkan Steen, POP vol 2 #9, , , ,

One Response

  1. […] Charming Man 48. New Order – Blue Monday 49. The Jesus And Mary Chain – Upside Down 50. Sugarcubes – Birthday 51. The Chills – Pink Frost 52. The June Brides – Every Conversation 53. Beat Happening […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: