Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #9:2] Violent Femmes – Gone Daddy Gone

Violent Femmes - Gone Daddy Gone

Violent Femmes
Gone Daddy Gone

[Slash, 1982]

DEN urtrista staden Milwaukee i den lika tråkiga staten Wisconsin, var före 1982 mer känd för sina extremt många fall av mag- och blåscancer och sitt odrickbara öl — Schlitz — än för någonting annat. Inte undra på att trion Violent Femmes från samma stad lät desperata på sin första singel.

Bandets sound var som ett halvakustiskt punkigt gatuuppträdande med rötter i den amerikanska berättande låttraditionen. Bandnamnet var en lek med ordet »femme« — Milwaukeeslang för »tönt«. Och Gordon Gano, låtskrivare och gitarrist, gjorde sedan sig känd för sina ångestfulla relationsteman fulla av ilska och frustration. Men »Gone Daddy Gone« är enklare och klarare än någon av debutplattans andra sånger. Uppbyggd kring den simplaste melodislinga en ung man kan slå fram på sin nyköpta gitarr, finns samtidigt en magi som skiljer enkla bra låtar från enkla dåliga. Med hjälp av en xylofon drivs låten framåt lika effektivt och med samma viljelösa glädje som ett dåligt förhållande som hastigt kollapsar. Uppbackad av gitarr och bas snubblar xylofonen som en yr bryggeriarbetare. Men det är inte det som är det bästa. Lyssna i stället till hur Gano berättar om den vackra gymnasietjejen i sin söta klänning och deras kärlek som plötsligt är »gone daddy gone« — puts väck. Och hur Victor Delorenzo markerar takten i denna kampsång med en bastrumma — och inte vilken bastrumma som helst, utan en med en blåsorkesters marschtrumma! En låt att avsluta ett förhållande till, helt enkelt.


Andreas Theve

Annonser

Filed under: Andreas Theve, POP vol 2 #9, , , ,

One Response

  1. […] Sprout – Lions in My Own Garden: Exit Someone 44. The Pastels – Heavens Above 45. Violent Femmes – Gone Daddy Gone 46. Hurrah! – The Sun Shines Here 47. The Smiths – This Charming Man 48. New Order […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: