Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #9:2] R.E.M. – Radio Free Europe

R.E.M. - Radio Free Europe

R.E.M.
Radio Free Europe

[Hibtone, 1981]

NÄR Jan Gradvall skrev om Michael Stipe i den här tidningen för precis ett år sedan konstaterade han klarsynt hur R.E.M. lyckats utvecklas under en lång karriär, medan deras samtida kollegor i den våg av amerikansk alternativrock som svepte fram i början av åttiotalet förvandlats till rockhistoriska parenteser.

Okej, jag medger: det tog. Jag har också hyllat Guadalcanal Diary — och jag vill helst inte bli påmind om det. Och även om jag tycker att dagens R.E.M. alltför ofta är outhärdligt tråkiga så inser jag också att de varit en sällsynt levande dinosaurie; med förmågan att skaka om oss under en väldigt lång period.

Men eftersom det just är förmågan att fortsätta utvecklas som gjort R.E.M. till ett viktigt rockband är det både ironiskt och komiskt att de aldrig gjort något bättre än det här; deras allra första singel.

»Radio Free Europe« producerades av Mitch Easter, som plockades in av deras då nye, numera sparkade, manager Jefferson Holt. Den var långt ifrån någon omedelbar succé: första pressningen sålde i cirka 7.000 ex och inte ens när IRS gav ut den på nytt lyckades den komma upp på listorna. Däremot är det i dag en av de åttiotalssinglar som spelats mest på den amerikanska collegeradion. Faktum är att låten bidrog till att forma collegeradion till vad den blev under åttiotalet.

Och nej: den handlar inte om den amerikanska propagandastationen i Berlin. Det är bara en väldigt häftig refräng.


Martin Jönsson

Filed under: Martin Jönsson, POP vol 2 #9, , , ,

One Response

  1. […] – Candyskin 39. New Order – Ceremony 40. Aztec Camera – Just Like Gold 41. R.E.M. – Radio Free Europe 42. Hüsker Dü – Statues 43. Prefab Sprout – Lions in My Own Garden: Exit Someone 44. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: