Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #9:2] Hüsker Dü – Statues

Hüsker Dü - Statues

Hüsker Dü
Statues

[Reflex, 1981]

»Nervous children making millions: you owe it all to them
Power trios with big-ass deals: you opened for it then
I can see it all with my one good eye
For a start take two Grant Harts & call me when you die.«

The Posies: »Grant Hart«, 1996

SOMLIGA artister lyssnar man på när man städar, andra fyller ens sinnen så till den milda grad att man måste skriva låtar om dem.

Jon Auer och Ken Stringfellow i The Posies skrev en om trummisen i Minneapolis-trion Hüsker Dü. De var ju skyldiga honom det. Och om Frank Black, Paul Westerberg eller Mac McCaughan varit i närheten av studion när låten sattes på tejp hade de säkerligen gärna hoppat in och kärat. För utan Hüsker Dü skulle nog även Pixies, Replacements och Superchunk låtit annorlunda.

Hüsker Dü väcktes som så många andra av punkvågen, men de båda låtskrivarna, Hart och gitarristen Bob Mould, var lika intresserade av melodier som av oväsen och kaos.

Det märktes inte så mycket i början, och långtifrån allt på de första plattorna låter speciellt kul i dag. Denna deras första sjutummare, skriven av Grant Hart, är emellertid hypnotisk.

Egentligen alls ingen popsång, men allt det där banbrytande som Hüsker Dü senare skulle komma att förädla till sånger som »Pink Turns to Blue« och »Makes No Sense At All« finns faktiskt redan på »Statues«. Moulds skärande, fritt löpande larmgitarr, en spikrak text laddad av lika delar ångest och ilska och en monoton och repetitiv men genialt effektiv basslinga av Greg Norton.

»Statues« slamrar och slirar och låter så levande i sin källarproduktion att det är väldigt svårt att låta bli att bilda ett band när man hör den.


Håkan Steen

Filed under: Håkan Steen, POP vol 2 #9, , , ,

One Response

  1. […] – Ceremony 40. Aztec Camera – Just Like Gold 41. R.E.M. – Radio Free Europe 42. Hüsker Dü – Statues 43. Prefab Sprout – Lions in My Own Garden: Exit Someone 44. The Pastels – Heavens […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: