Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #9:2] Aztec Camera – Just Like Gold

Aztec Camera - Just Like Gold

Aztec Camera
Just Like Gold

[Postcard, 1981]

RODDY FRAME har fått ta mycket skit. I renläriga indiekretsar brännmärktes han förstås när Mark Knopfler producerade andra albumet »Knife« (eller möjligen redan när de lämnade Postcard för Rough Trade) och det blev knappast bättre med »Love«, som var mer än lovligt soft och där Roddy visade tydliga croonerambitioner. Fantastiska hitsinglar som »Somewhere in My Heart«, »The Crying Scene« och Mick Jones-samarbetet »Good Morning Britain« dömdes ut som ren sell-out och de tio senaste åren tror jag inte att någon enda indiemänniska ens brytt sig om att lyssna på något han gjort.

Men med den inställningen glömmer man två saker.

För det första att Aztec Camera tillhörde de verkliga banbrytarna. De var inte först på Postcard, men »Just Like Gold« var två år före The Smiths »Hand in Glove« — och även om jag spelade singlarna med The Smiths och Prefab Sprout flitigt 1983, så spelade jag framför allt Aztec Cameras debut »High Land, Hard Rain«. Och den låter, precis som »Just Like Gold«, fortfarande så fullkomlig att det inte finns någon anledning att devalvera respekten för Roddy Frame.

För det andra att Roddy alltid varit en melodiman; alltid velat fånga så många lyssnare som möjligt med en genial hook, en slinga du känner igen men aldrig förr hört. Där har han inte förändrats ett dugg. Och det är inte många som överträffat honom.

När »Just Like Gold« gavs ut var han nyss fyllda 17 år. Den gick rakt in bland de tio bästa på den engelska indielistan. Någon stal mitt ex när jag spelat skivor i Lund en kväll 1987. Jag saknar det fortfarande, men måste erkänna att jag förstår tjuven.


Martin Jönsson

Annonser

Filed under: Martin Jönsson, POP vol 2 #9, , , ,

One Response

  1. […] K – Sorry For Laughing 38. Fire Engines – Candyskin 39. New Order – Ceremony 40. Aztec Camera – Just Like Gold 41. R.E.M. – Radio Free Europe 42. Hüsker Dü – Statues 43. Prefab Sprout – […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: