Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #9:2] Orange Juice – Falling and Laughing

Orange Juice
Falling and Laughing

[Postcard, 1980]

DEN som vill påstå att en enda singel satte igång åttiotalets brittiska indievåg kan med fördel hävda att det var den här. Från denna tidiga sjua med Edwyn Collins och hans Edinburgh-vänner lånade Morrissey/Marr-konturerna till Smiths. Utan »Falling and Laughing« inget Wedding Present, knappast någon »C86«-kassett från NME och så vidare. Orange Juice var vid tiden lyckligt omedvetna om sin roll som katalysator. De var mest trötta på postpunkens vemod; de ville i stället försöka kombinera Buzzcocks med soul och lätt punkestetik. De bytte därför namn från det vassa The Machetes, till det mer lekfulla Orange Juice, och spelade sedan raskt in denna porlande popsång, och skämdes inte ett skvatt för att Collins lät som en tonårig Bing Crosby kompad av Velvet Underground.

En som var desto mer medveten om visionen i Orange Juice var Alan Horne — killen bakom gruppens första etikett Postcard. Precis som hos bolagspolarna Aztec Camera, The Go-Betweens och Josef K såg Horne en möjlighet att skapa en hybrid mellan favoritmusiken från förr och nu (Stax-soul respektive punk) — för att kunna gå med lättare fötter in i åttiotalet. Horne kom inte så långt med sina visioner och Postcard lades ner något år senare. Men man ska inte underskatta värdet i hans starkaste halvdussin singlar, varav denna kanske är den allra starkaste.


Lars Nylin

Filed under: Lars Nylin, POP vol 2 #9, , , ,

One Response

  1. […] Obvious 32. The Fall – How I Wrote Elastic Man 33. The Teardrop Explodes – Treason 34. Orange Juice – Falling and Laughing 35. Tant Strul – Alice Underbar 36. Marine Girls – On My Mind 37. Josef K – Sorry […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: