Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #9:2] Au Pairs – Diet/It’s Obvious

Au Pairs - DietIt's Obvious

Au Pairs
Diet/It’s Obvious

[Human, 1980]

DET har gjorts många sånger om förtryckta hemmafruar genom pophistorien. Oftast är de fyllda av lättköpta poänger, skrivna som de är av självutnämnda rockrebeller som anser sig stå över allt vad äktenskap, hem och familj heter. Men punkens blandning av det politiska och det personliga gav oss åtminstone två spår där den hunsade hemmafrun får vara någonting mer än ett exempel på att livet blir roligare med rock’n’roll. På »Private Hell« från The Jam:s LP »Setting Sons« lever sig Paul Weller in i den medelålders hemmafruns hopplösa situation, och ett bevis på hur genialisk Paul Weller var under den här perioden är att han inte bara kommer undan med det — han lyckas dessutom måla en upprörande bild av ett liv där allt sedan länge är försent.

Men ännu bättre lyckas Au Pairs på den här singeln. Au Pairs var ett av de första radikalfeministiska banden, och på »Diet« är det uppenbart att de inte nöjer sig med att beskriva den pillerknaprande hemmafruns dystra öde — helst skulle de personligen strimla de ansvariga med ett rostigt rakblad.

Men det som gör den här singeln till ett mästerverk är inte ohämmad aggression, tvärtom. Med kuslig precision raspar sig Au Pairs fram i begravningstempo. Lesley Woods röst är iskall och fylld av återhållen sorg och vrede när hon ställer bilden av det perfekta hemmet med vita skjortor och glänsande köksgolv mot ett liv av självutplåning och valiumdimma. Bara ett kort ögonblick innan sista versen släpps raseriet fram för ett ögonblick, och någon börjar spela gitarr så att det låter mer som ett raserianfall än ett gitarrsolo.


Ola Andersson

Filed under: Ola Andersson, POP vol 2 #9, , , ,

One Response

  1. […] Apart 29. Wah! Heat – Seven Minutes to Midnight 30. Young Marble Giants – Final Day 31. Au Pairs – Diet/It’s Obvious 32. The Fall – How I Wrote Elastic Man 33. The Teardrop Explodes – Treason 34. Orange […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: