Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #9:2] Ebba Grön – Profit / Ung & sänkt

Ebba Grön - Profit  Ung & sänkt

Ebba Grön
Profit / Ung & sänkt

[Efel, 1978]

DEN 21 april 1978. Klockan är 07.00 på morgonen. Ebba Grön börjar spela in sin första singel. Fjodor har sett en annons i tidningen: »Ring och spela in en skiva! En trevlig bit till 50-årskalaset«. De har inte pengar till mer än tre timmars studiotid, men de hinner. De spelar fort och hårt som fan. Tre timmar senare är inspelningen klar och skickas direkt till presseriet. Svårare än så behöver det inte vara att göra revolution.

Ebba Grön var inte det första svenska punkband som gav ut egna skivor. Ett par dussin band runt om i landet hade hunnit före. Men i samma ögonblick som Ebba Gröns singel fanns ute kändes det ändå som en ny tideräkning hade börjat. De var så mycket argare än allt annat, så mycket farligare. Textrader som »Köpa droger för pengarna är en bra investering« hade aldrig tidigare hörts på en svensk skiva och har senare aldrig hörts heller.

Ebba Grön var inte moralister. Däremot beskrev de verkligheten — som aldrig är möjlig att beskriva i enbart svart eller vitt — och var det mest elektriska band som Sverige upplevt.

Första utgåvan, med etiketten Efel Records, såldes av bandmedlemmarna själva. Därefter fick Ebba Grön riktigt skivkontrakt och andra utgåvan av singeln distribuerades av Mistlur.


Jan Gradvall

Annonser

Filed under: Jan Gradvall, POP vol 2 #9, , , ,

One Response

  1. […] & Superstararna – Pengar 22. The Raincoats – Fairytale in the Supermarket 23. Ebba Grön – Profit / Ung & sänkt 24. The Pop Group – We Are All Prostitutes 25. Joy Division – Transmission 26. Ed Sirrs […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: