Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #9:2] The Raincoats – Fairytale in the Supermarket

The Raincoats - Fairytale in the Supermarket

The Raincoats
Fairytale in the Supermarket

[Rough Trade, 1979]

SQUATMUSIKEN föddes förmodligen i januari 1975 när en 18-årig andalusiska vid namn Paloma flyttade in i en squat på 101 Walterton Road i Kensal Town, London W9. Där träffade hon den tafflige men energiske gitarristen i det ockuperade husets band, 101’ers, Joe Mellor. Joe Mellor blev så småningom Joe Strummer, tafflig och energisk gitarrist i The Clash och Paloma blev Palm Olive, gitarrist i The Slits. Tillsammans bär de två ansvaret för mycken skramlig och udda musik som gavs ut på sjutumssinglar med nollbudget runt 1979. Musik med band som Drug Addix, The Vincent Units och naturligtvis The Raincoats.

»Fairytale in the Supermarket« låter ganska mycket som om samtliga innevånare i en riktigt slummig squat försöker hålla värmen genom att banka på de instrument som finns till hands, oavsett om de kan spela eller inte. Refrängen är ett unisont skrål över ett trumspel som får kakmonstret i Mupparna att låta som Buddy Rich. Men någonstans i oväsendet finns det en sorts förvirrad poesi som gör det oemotståndligt.

Pärlan på den här singeln finns dock undanstoppad som andralåt på baksidan. »Adventures Close to Home« är bland det bästa som gjorts i den här vägen. Det är en sorts ballad, spelad med virtuos amatörmässighet. The Raincoats följer inga andra regler än sina egna. De spelar inte i takt och de har inte stämt gitarrerna. Men de har hittat en rytm som bara de kan spela och som är en genialisk ljudväv att svepa in den viskande sången i. Sublimt.


Ola Andersson

Filed under: Ola Andersson, POP vol 2 #9, , , ,

One Response

  1. […] Remick 20. The Feelies – Fa Ce’ La 21. Traste & Superstararna – Pengar 22. The Raincoats – Fairytale in the Supermarket 23. Ebba Grön – Profit / Ung & sänkt 24. The Pop Group – We Are All Prostitutes […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: