Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #9:2] The B-52’s – Rock Lobster

The B-52's - Rock Lobster

The B-52’s
Rock Lobster

[db 52 Records, 1978]

KONSTNÄREN Keith Haring var en av de första personer utanför själva rörelsen som anammade hip hop; han var också med om att forma hip hop-kulturens visuella uttryckssätt. Men när Keith Haring började göra sina målningar fanns ännu ingen hip hop på skiva som han kunde lyssna på i sin ateljé.

Den första skiva som Keith Haring hittade som hade samma vitalitet, sexuella energi och barnsliga uttrycksglädje som han eftersträvade i sin konst, var i stället en hemkörd singel med en grupp från Athens, Georgia, som hette The B-52’s.

Keith Haring berättar i en biografi att i den lägenhet på Manhattan där han målade hade han en liten vinylspelare som kunde spela skivor på repeat. På denna lilla grammofon av plast spelade han sedan »Rock Lobster« med The B-52’s om och om igen; allt för att få energi och inspiration. Vissa dagar kunde han spela singeln fem-sex timmar i sträck.

The B-52’s var den första grupp ur punkgenerationen som lekte med uttryck från femtiotalet. Efteråt blev alla dessa femtiotalspastischer vad det gäller omslag, frisyrer och kläder närmast en kliché, men The B-52’s var först. Redan på omslaget på sin hemkörda singel har de koll på vad de vill göra: den lilla pojken som via en frisbee upptäcker livets oanade möjligheter.

»Rock Lobster« är också ett av de första mötena mellan punk och funk; en därefter vida kopierad genre. Medan Fred Schneider, som gav epitetet exhibitionistisk-fruktkaka-från-Athens ett ansikte långt före Michael Stipe, vrålar ut namn på olika marina djur han själv hittat på — »bikini whale«! »sea robin«! — och Kate Pierson står i meterhög peruk och spelar farfisaorgel, så stjäl Ricky Wilson sin gitarr från surfkungen Dick Dale fast behandlar den som Joe Strummer; han slår lika mycket på den som han spelar.

Efter »Rock Lobster« fick The B-52’s kontrakt med Warner där singeln också återutgavs. Ricky Wilson, som var den kreativa hjärnan i bandet, dog i aids 1985.


Jan Gradvall

Annonser

Filed under: Jan Gradvall, POP vol 2 #9, , , ,

One Response

  1. […] Teenage Kicks 15. Chris Stamey and the dB’s – (I Thought) You Wanted to Know 16. The B-52′s – Rock Lobster 17. Swell Maps – Read About Seymour 18. Kriminella Gitarrer – Vårdad klädsel 19. The […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: