Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #9:2] Swell Maps – Read About Seymour

Swell Maps - Read About Seymour

Swell Maps
Read About Seymour

[Rather, 1978]

DET var inte svårt att älska Swell Maps på slutet av sjuttiotalet. De lät ju som ett av de allra klantigaste punkbanden, och hade alla sådana attribut — två-bröder-som-spelar-in-hemma-i-sovrummet — som fick oss att fatta att hey, vi kan ju alla lira i punkband!

Under några sjövilda månader innan det blev åttiotal var Swell Maps bäst av alla klantarslen »in the scene«. De lät skit men med total känsla, inte bara för punklarm och tuggummiriff utan framför allt för essensen i new wave: experimentlustan. När man inte kan spela utan lär sig själv ligger det i sakens natur att experimentera, och det är lätt att glömma i dag hur egensinnig mycket av new wave kunde vara 1978-1979; hur England faktiskt befolkades av band som drog punkriff med inspiration från sin egen flummiga Canterburytradition av progressive rock, freeform och psykedelia.

Brorsorna i Swell Maps, Nikki Sudden och Epic Soundtracks, lyssnade lika mycket på Faust och Neu som på Ramones och Richard Hell, vilket hördes inte minst i gruppens vilda, debila humor och kom att kontrainspirera både tyska postpunkband och amerikaner som Sonic Youth och Pavement.

Debutsingeln »Read About Seymour« är en av de stora indieideologiska klassikerna, och tjuter inte av uppror mot samhället och vuxenvärlden, den bara tjuter. Handlar den om nånting så är det snarare helgernas oskyldiga skolfester med punkbrudar och hippiehasch än det som ryms i de roliga orden.

Det dröjde inte länge efter den drängfulla, dåndimpande debut-LP:n »A Trip to Marineville« förrän all talang i Swell Maps torkade ut. Det största som hände sedan var att Nikki Sudden blev knarkpolare med Creation-bossen Alan McGee och fick ge ut några bottenlöst kassa Nick Cave-romantiska klumpedunsplattor.


Kjell Häglund

Annonser

Filed under: Kjell Häglund, POP vol 2 #9, , , ,

One Response

  1. […] the dB’s – (I Thought) You Wanted to Know 16. The B-52′s – Rock Lobster 17. Swell Maps – Read About Seymour 18. Kriminella Gitarrer – Vårdad klädsel 19. The Go-Betweens – Lee Remick 20. The […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: