Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #9:2] The Undertones – Teenage Kicks

The Undertones - Teenage Kicks

The Undertones
Teenage Kicks

[Good Vibrations, 1978]

PÅ alla de miljontals skivor John Peel har i sitt arkiv sitter det små lappar på omslagen. På dessa har han skrivit upp exakt när han spelat plattan i sin mångåriga radioshow och så har han satt dit ett betyg mellan ett och fyra. Högst tre-fyra låtar om året får betyget fyra. Och bara en gång under de 30 år som John Peel betygsatt skivor har en skiva fått mer än fyra stjärnor. Det hände för 25 år sedan med The Undertones »Teenage Kicks«, en snällpunkig, handklappsdriven, nasal bön från Londonderry, Nordirland.

Den fick 28 stjärnor.

Sångaren Feargal Sharkey var nästan tjugo när den skramliga EP:n gavs ut, men få andra plattor har så slagkraftigt burit fram den tonårs-angst alla vi andra helst vill glömma, åtminstone tills tiden sköljt bort den bittraste smaken av fumlighet och misslyckanden. Aldrig har den saluförts med en så övertygande blandning av charm och dödligt allvar, rock’n’rolldrömmar och vardaglig, sketen vanlighet. Och den kunde inte uttryckas tydligare än med orden »I need excitement… I need it bad!«.

Och självfallet handlade det allra mest om mjuka, varma flickor, som luktade gott.

»Another girl in the neighbourhood
wish she was mine
she looks so good
I wanna hold you
wanna hold you tight
get teenage kicks right thru the night«.

Sex.

»Teenage Kicks« gavs ut av det lilla hobbybolaget Good Vibrations i Belfast, som dess fjärde, älskligt primitiva skiva. Sire köpte upp skivan, och gruppen, och »Teenage Kicks« tog sig in på den nedre delen av den engelska försäljningslistan. Sedan följde en rad aldrig riktigt lika ljuvliga, men betydligt mer säljande hitsinglar. Och med dessa i ryggen blev det säkert lättare för Feargal, Michael, Billy och de båda bröderna O’Neil att skaffa flickvänner. Som kunde värma dem i natten.


Lennart Persson

Annonser

Filed under: Lennart Persson, POP vol 2 #9, , , ,

One Response

  1. […] Of Four – Damaged Goods EP 12. Rudi – Big Time 13. The Cure – Killing an Arab 14. The Undertones – Teenage Kicks 15. Chris Stamey and the dB’s – (I Thought) You Wanted to Know 16. The B-52′s […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: