Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #9:2] The Cure – Killing an Arab

The Cure - Killing an Arab

The Cure
Killing an Arab

[Small Wonder, 1978]

THE Cures debutsingel är baserad på det mest dramatiska partiet i Albert Camus roman »Främlingen«, när huvudpersonen Mersault står på en strand med en pistol i handen och funderar på om han ska mörda en arab. Det är inte en av The Cures bättre singlar (de orientaliska gitarrslingorna låter lika löjliga som trumpeterna i »Why Can’t I Be You«) men det är en av de där rocklåtarna som man aldrig glömmer. Texten är t00% nihilism. Budskapet är att ingenting spelar någon roll. Och ackordet som Robert Smith slår på gitarren direkt efter orden »I’m alive« känns som en blydagg mot huvudet.

»Killing an Arab« anklagades för att vara rasistisk när den gavs ut. Jag bodde i Normandie när jag hörde den första gången och alla haschrökande rasister i mitt lycée spelade den på rasterna. I England blev låten snabbt en National Front-hit, ungefär som »burn down the disco«-refrängen i The Smiths »Panic«.

Men det enda som mördas i låten är tron på ett meningsfullt liv. Det spelar ingen roll om man mördar någon eller inte. Det spelar ingen roll om man är en god människa. Allt leder ändå till »absolutely nothing« och när Robert Smith sjunger de två orden tappar man tron på all kärlek, vänskap och mänsklig värme.

I mitten av åttiotalet förvandlades The Cure till ett miljonsäljande stadionband. Men till skillnad från de flesta andra grupper på den här listan har de aldrig helt tappat sin älskvärda bitterhet. »This Is a Lie«, från senaste studioalbumet »Wild Mood Swings«, slår an exakt samma ton som »Killing an Arab« när den säger att all kärlek är meningslös, att man bara ljuger för sig själv när man säger att man älskar. Få poplåtar är så klarsynta.


Fredrik Strage

Annonser

Filed under: Fredrik Strage, POP vol 2 #9, , , ,

One Response

  1. […] Sect – Ambition 11. Gang Of Four – Damaged Goods EP 12. Rudi – Big Time 13. The Cure – Killing an Arab 14. The Undertones – Teenage Kicks 15. Chris Stamey and the dB’s – (I Thought) […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: