Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #9:2] Rudi – Big Time

Rudi - Big Time

Rudi
Big Time

[Good Vibrations, 1978]

DET var i mångt och mycket skivbolaget Good Vibrations som fick Nordirland att bli en vital del av den brittiska punkeliten. På Victoria Street fanns ett litet oansenligt kontor med några telefoner och en kopiator för singelomslagen. Deras slogan var: »Interesting People Make Interesting Records«.

I stallet fanns bland annat Outcasts, Idiots och, förstås, Undertones.

Och så fanns här Rudi; en Belfastkvartett (gitarr, gitarr, bas, trummor, såklart) som harvat runt på klubbarna i den nedslitna, nedgångna industristaden sedan 1975, men som först med punken fick fast mark under förstärkarna och trumpodiet.

Deras »Big Time« har det lovande skivnumret GOT I och blev en favorit långt utanför Shankill och Falls Road. Den sammanfattar på ett mycket enkelt och slagkraftigt sätt hela punkestetiken som den en gång utformades av framför allt The Ramones; en förledande enkel melodislinga surfar fram på en våg av vassa, taggiga gitarrer, och till detta en rak och okomplicerad refräng: »Big time, you ain’t no friend of mine«. Tyvärr var denna uppfattning ömsesidig; »Big Time« blev en liten hit, men bandet fick aldrig njuta av det ljuva livet. Efter några magra år lade de av. Detta är deras testamente.


Micke Widell

Filed under: Micke Widell, POP vol 2 #9, , , ,

One Response

  1. […] Spiral Scratch EP 10. Subway Sect – Ambition 11. Gang Of Four – Damaged Goods EP 12. Rudi – Big Time 13. The Cure – Killing an Arab 14. The Undertones – Teenage Kicks 15. Chris Stamey and […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: