Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #9:2] Gang Of Four – Damaged Goods EP

Gang Of Four - Damaged Goods EP

Gang Of Four
Damaged Goods EP

[Fast, 1978]

I DAG är det lätt att få för sig att punkrock alltid handlat om att slaviskt kopiera sina förebilder, men en gång i tiden var det faktiskt tvärtom. Perioden strax efter den första punkvågen var ett av de sällsynta tillfällen då vit rockmusik faktiskt varit genuint nyskapande.

På små bolag som Fast försökte band som Gang Of Four att avlägsna sig ifrån idén om hur rockmusik skall låta, utan att för den skull tappa energin, ilskan eller attacken.

På »Damaged Goods« plockar Gang Of Four sönder rockmusiken så att bara skelettet är kvar, och försöker sedan få skelettet att dansa till en trasig robotfunk från en gammal James Brown-singel som hakat upp sig. Ingenting hade någonsin låtit så här tidigare, och det är inte särskilt mycket som låtit så här sedan dess, även om många har försökt. Ordet »dekonstruktion« känns främmande i sammanhanget, men det är precis vad det handlar om. Och det inskränker sig inte bara till musiken. Texterna på »Damaged Goods« och »Love Like Anthrax« är en hatisk attack mot allt vad kärlekssånger heter:

»Love is like a case of anthrax/and that’s something I don’t wanna catch.«

Det är likadant med omslaget. Det innehåller bara namnet på bandet, skivbolagets synnerligen handgjorda logo och texten: »the sleeve for a Gang Of Four recording of >Damaged Goods<, >Love Like Anthrax< and >Armalite Rifle<«. På baksidan finns ett maskinskrivet meddelande till bolaget där bandet beskriver hur omslaget skall se ut och ett tidningsurklipp som de vill ha reproducerat på omslaget. Det föreställer en tjurfäktare och en tjur, och i brevet förklarar bandet att tjurfäktaren skall förses med en pratbubbla där han säger till tjuren: »Du vet, vi är båda i underhållningsbranschen, vi måste ge publiken vad den vill ha. Jag gillar inte det här, men jag tjänar dubbelt så mycket som vi skulle få på ett nio-till-fem-jobb.« Tjuren skall säga: »Jag tror att vi vid något tillfälle måste ta ansvar för våra handlingar«.

De här fyra universitetsstudenterna från Leeds kunde uppenbarligen sina situationister.


Ola Andersson

Filed under: Ola Andersson, POP vol 2 #9, , , ,

One Response

  1. […] – Paris Maquis 9. Buzzcocks – Spiral Scratch EP 10. Subway Sect – Ambition 11. Gang Of Four – Damaged Goods EP 12. Rudi – Big Time 13. The Cure – Killing an Arab 14. The Undertones – Teenage […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: